HomeHL-EconomyΤο ΥΠΟΙΚ απαντά στις εντάσεις της Κομισιόν

Το ΥΠΟΙΚ απαντά στις εντάσεις της Κομισιόν

Θα πιάσουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, απαντώντας στις σοβαρότατες προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα.

Η Κομισιόν, στην τρίτη έκθεση υπό το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, επισημαίνει ότι οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης θα κοστίσουν πάνω από το 1% του ΑΠΕ- δηλαδή περισσότερο από 1,9 δισ. ευρώ μόνο για το 2019. Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι «τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

ΥΠΟΙΚ: Πολλές φορές η Κομισιόν δεν έχει επαληθευθεί

Απαντώντας στις σοβαρές προειδοποιήσεις, πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι η Κομισιόν «διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Αναγνωρίζει, μάλιστα, ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, δηλαδή θα ξεπεράσει τον στόχο κατά 0,6%, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. «Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί», επισημαίνουν ακόμη πηγές του ΥΠΟΙΚ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση