Στην εξάρθρωση μίας πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε από επιχειρηματίες μέχρι και… ιερείς σε όλη την Ελλάδα – συμπεριλαμβανομένου και της Κρήτης – προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αστυνομικοί συνέλαβαν χθες 15 άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ηλία, την Αττική και τα Χανιά.

Πρόκειται για εννέα άνδρες ηλικίας από 32 έως και 42 ετών και έξι γυναίκες ηλικίας από 25 έως και 36 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγεται και ο 42χρονος αρχηγός της, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας για παρόμοια αδικήματα.

Παράλληλα, οι αρχές ταυτοποίησαν και 45 ακόμα άτομα (24 άνδρες και 23 γυναίκες) τα οποία λειτουργούσαν ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης.

Κρατούμενος ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης

Εγκέφαλος ήταν ο 42χρονος κρατούμενος ο οποίος από τον Ιούλιο του 2018 έως και σήμερα είχε στήσει μία καλά δομημένη εγκληματική οργάνωση με μέλη τα οποία δραστηριοποιούνταν σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 65 υποθέσεις απάτης με λεία που αγγίζει τα 600.000 ευρώ.

Θύματα των απατεώνων είχαν πέσει επιχειρηματίες, ιερείς αλλά και διάφοροι άλλοι πολίτες στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.

apath-xarths

Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση

Τα μέλη της οργάνωσης συγκέντρωσαν στοιχεία διαφόρων πολιτών απ’ όλη τη χώρα και τα έδιναν στον 42χρονο κρατούμενο.

Εκείνος, μέσα από τις φυλακές, επικοινωνούσε μαζί τους και τους έλεγε πως είναι διευθυντής τράπεζας ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών τα οποία – ανάλογα την περίπτωση – προέρχονταν είτε από ΕΣΠΑ, είτε από αναδρομικά ταμείου κληρικών, είτε από επιδοτήσεις Ε.Ε.

Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιπλέον, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συντόνιζε και κατηύθυνε τα βασικά μέλη της, σε ότι αφορά τον εντοπισμό και την στρατολόγηση στις τάξεις της οργάνωσης των περιφερειακών μελών, που προέρχονταν κυρίως από περιοχές των Νομών της Αττικής και της Ηλείας.

Στη συνέχεια έπειθαν τα περιφερειακά μέλη να χρησιμοποιούν ή εάν δεν διαθέτουν να δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους, για να πραγματοποιούνται οι καταθέσεις των χρηματικών ποσών από τους εξαπατημένους επιχειρηματίες, ιερείς και πολίτες προκειμένου να μην είναι ανιχνεύσιμα με αυτό τον τρόπο τα δικά τους στοιχεία.

Κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατ΄ εξακολούθηση διάπραξη εξαπατήσεων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι 45, που λειτουργούσαν ως περιφερειακά μέλη και τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στα χέρια της ΕΛΑΣ,  βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της συνέργειας σε απάτες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση