HomeΕΛΛΑΔΑΣυζητούν για τους νέους Κώδικες μόνοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι

Συζητούν για τους νέους Κώδικες μόνοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι

Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επιμονή της κυβέρνησης, αν και -εμφανώς αποδυναμωμένη- έχει ήδη δρομολογήσει την έξοδό της και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, να δώσει συνέχεια στην νομοθετική λειτουργία της Βουλής, έχει από το πρωί συμβάλλει στο να λειτουργεί ο Ναός της Δημοκρατίας υπό καθεστώς ιδιότυπου μονοκομματικού περιβάλλοντος: Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο τη συζήτηση των νέων Κωδίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν σχεδόν μόνοι τους: συμμετέχει μόνο το «Ποτάμι», το οποίο ως γνωστόν έχει δηλώσει πως βιώνει τις τελευταίες κοινοβουλευτικές ημέρες του, καθώς δεν θα λάβει μέρος στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, σε συνέχεια των γνωστών τοποθετήσεων του προέδρου της και στελεχών του κόμματος τις τελευταίες ημέρες, δεν προσήλθε καν. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ κατήγγειλαν την κυβερνητική τακτική και αποχώρησαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε αρχικώς ένας «χρησμός» του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, περί κυβερνητικού προβληματισμού όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας: «Στήθηκε ένα αφήγημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να νομοθετεί. Αν και στο παρελθόν είχε διαμορφωθεί μια δυναμική συναίνεσης αναφορικά με τους Κώδικες, βρισκόμαστε σήμερα σε μια καινούργια κατάσταση όσον αφορά πολιτικό ζήτημα περί δήθεν μη νομιμοποίησης κυβέρνησης και Βουλής να νομοθετήσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου για να προσθέσει: «Η ΝΔ δεν έστειλε καν εκπρόσωπό της. Ας ακούσουμε τον εκπρόσωπο ΚΙΝΑΛ και τους εκπροσώπους των κομμάτων να τοποθετηθούν… Τυχόν διακοπή αυτής της συναινετικής διαδικασίας, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τα πράγματα σε νέο περιβάλλον».

Η φράση αυτή είναι που προκάλεσε σε ορισμένους την αίσθηση ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις και πως υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής της σχετικής διαδικασίας.

Ωστόσο, αν και οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με καταγγελτικό λόγο και αποχώρησαν, η διαδικασία συνεχίζεται με «κανονικές» τοποθετήσεις εισηγητών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, διά των κ. Ν. Παρασκευόπουλου και Θ. Τσίρκας. Στις πρώτες στιγμές μετά τις αποχωρήσεις, ο κ. Καλογήρου τηρεί σιγή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 Ιανουάριο, παρέλαβε έτοιμα σχέδια Κωδίκων. Αν υπήρχε αγωνία και ενδιαφέρον εκ μέρους της κυβέρνησης για την προώθηση αυτών των Κωδίκων, προφανώς δεν θα περίμενε μέχρι την εσχάτη ώρα, την παραμονή της διάλυσης της Βουλής», υπογράμμισε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). «Έχετε από την πρώτη στιγμή δώσει δείγματα κακοποίησης και καθυποταγής της Δικαιοσύνης σε πολιτικές σκοπιμότητες της Δικαιοσύνης. Σε αυτό του πλαίσιο φέρατε Κώδικες. Καταγγέλουμε την διαδικασία, χρειάζεται να ξαναδούμε μετά τις εκλογές τους Κώδικες, με τρίμηνη διαβούλευση. Αν δεν θέλετε να συνδέσετε παρουσία σας με πολιτικές σκοπίμότητες κ. Υπουργέ, να αποσύρετε τους δύο Κώδικες τώρα. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αντιμετωπιστεί μόνο από ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους βουλευτές. Ξανασκεφτείτε το». Και αφού ο εκπρόσωπος της ΧΑ μίλησε για «κυβέρνηση-τσίρκο», λαμβάνοντας το λόγο εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Εμμ.Συντυχάκης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι απαράδεκτη η διαδικασία. Τα πολύ σοβαρά νομοθετήματα θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί με άνεση. Ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που εισάγονται. Καταγγέλλουμε την διαδικασία αλλά και το αντιδραστικό περιεχόμενο. Δεν θα την νομιμοποιήσουμε την διαδικασία και αποχωρούμε».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ διά στόματος Ν. Παρασκευόπουλου υποστήριξε ότι οι ενστάσεις για άνετη συζήτηση στο Κοινοβούλιο δεν ευσταθούν. «ακόμα και νωρίτερα να γίνονταν οι συνεδριάσεις, λόγω του χαρακτήρα του νομοθετήματος (συζητείται ως ένα άρθρο) θα εξεταζόταν σε μόνο μία συνεδρίαση Επιτροπής και μία ημέρα στην Ολομέλεια».

«Είναι υποχέωση και δικαίωμα της κυβέρνησης να φέρνει προς ψήφιση ώριμα νομοσχέδια», υποστήριξε ο κ. Β.Τσίρκας.

Στη συνεδρίαση έχουν ζητήσει να μιλήσουν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο τέλος αναμένεται και η τοποθέτηση του κ. Καλογήρου.
kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση