HomeHL-Culture«Στο σφυρί» η αλληλογραφία Λέοναρντ Κοέν και Μαριάν Ίλεν

«Στο σφυρί» η αλληλογραφία Λέοναρντ Κοέν και Μαριάν Ίλεν

50 ερωτικά γράμματα θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ερωτική αλληλογραφία του Λέοναρντ Κοέν και της Μαριάν Ίλεν, για την οποία ο Κοέν έγραψε το εμβληματικό του τραγούδι «So Long, Marianne», βγαίνει τον Ιούνιο σε δημοπρασία από τον Οίκο δημοπρασιών Κρίστις.

koen-ilen2

Η ιστορία τους ήταν ένα συναρπαστικό ρομάντζο σε μια εποχή που ο Κοέν από νεαρός άνδρας έγινε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Ο Λ. Κοέν είχε διηγηθεί αρκετές φορές πώς αποφάσισε να φύγει για την Ελλάδα και να επιλέξει την Ύδρα. Ήταν Απρίλιος του 1960 και περπατούσε με πονόδοντο στο Λονδίνο, στο οποίο βρέχει συνεχώς.

«Είδα λοιπόν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος μπροστά μου», δήλωσε το 1991, σε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Les Inrockuptibles». «Μπήκα και είδα κάποιον ταμία αρκετά μαυρισμένο πίσω από το ταμείο. Τον ρωτάω “Τι καιρό κάνει στην Ελλάδα;” και μου λέει “Είναι άνοιξη”. Δύο ημέρες αργότερα έφευγα για την Ελλάδα». Εκεί συνάντησε την πανέμορφη Νορβηγίδα Μάριαν Ίλεν, μια νεαρή καλλονή που όλοι θαύμαζαν για την εξυπνάδα και το χιούμορ της.

koen-ilen3

Μια θεϊκή ύπαρξη, που, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Κοέν, «οι θεοί έφεραν στον δρόμο μου» και με την οποία μοιράστηκε δέκα ολόκληρα χρόνια μουσικής και ποίησης, την πιο ειδυλλιακή περίοδο της ζωής του. Τώρα, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, ένα αρχείο με 50 ερωτικά γράμματα του Κοέν και της Ίλεν, εκ των οποίων τα περισσότερα βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, θα δημοπρατηθούν από τον Οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη.

koen-ilen4

Η δημοπρασία έχει τίτλο «Λέοναρντ Κοέν – Οι επιστολές του προς τη Μάριαν». Οι επιστολές, με ταχυδρομικές σφραγίδες από την Ύδρα, το Μόντρεαλ, τη Ν. Υόρκη, το Τελ Αβίβ και την Αβάνα έχουν βιογραφικές λεπτομέρειες με ακατέργαστη συγκίνηση και σύμφωνα με τους Κρίστις «τεκμηριώνουν μια από τις πιο σαγηνευτικές ερωτικές περιπέτειες της εποχής του ‘60 και της επανάστασης των παιδιών των λουλουδιών».
naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση