HomeΚΡΗΤΗΑδελφοποιήθηκαν Ηράκλειο και Τολέδο

Αδελφοποιήθηκαν Ηράκλειο και Τολέδο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε στη Λότζια, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, η τελετή παρουσία των δημάρχων Ηρακλείου και Τολέδο τελετή αδελφοποίησης του δήμου Ηρακλείου με το δήμο της Ισπανικής πόλης, με φόντο και τις εκδηλώσεις μνήμης για το Έτος Θεοτοκόπουλου.

Η τελετή ξεκίνησε στις 11 το πρωί και με αυτή επί της ουσίας επικυρώνεται η σύνδεση της πόλης του Ηρακλείου με την πόλη που ο Γκρέκο δημιούργησε τα μοναδικά έργα του.

680x382_680_382_imagesmadeimagesremotehttp_cretalive.s3.amazonaws.com171643216745_573_382_s.jpgΣτο τελετουργικό περιλαμβάνονταν αρχικά η ανάκρουση των εθνικών υμνων της Ελλάδας και της Ισπανίας ενώ ακολούθησε η ομιλία του δημάρχου Ηρακλείου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας, σ’ έναν τόπο, όπου άνθισε ο ποιο λαμπρός πολιτισμός της μεσογείου, ο Μινωικός πολιτισμός.

Ένας εξωστρεφής πολιτισμός που κυριάρχησε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ανέπτυξε εμπορικές και μορφωτικές σχέσεις και ανταλλαγές με τους όλους τους μεσογειακούς λαούς.

Ήταν ένας πολιτισμός Ειρήνης και Δικαίου, Ανάπτυξης και Ευημερίας που απετέλεσε την Μήτρα του σημερινού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι νόμοι του Μίνωα υπήρξαν πρότυπο για άλλες πόλεις και η μυθολογία τον θεωρεί έναν από τους δικαστές των ψυχών.

Από τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δεσμοί της Κρήτης με τη χώρα σας. Δεσμοί που συνεχίστηκαν αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες.

Οι δεσμοί αυτοί ενισχύθηκαν αργότερα, ιδιαίτερα με την πόλη σας, χάρη στη μεγάλη μορφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει τα αθάνατα έργα του στο TOLEDO χωρίς όμως να λησμονήσει ποτέ την Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα χρόνια της ωριμότητάς του, εξακολουθούσε στα έργα του να προσθέτει δίπλα στο όνομα του την Κρητική του καταγωγή (Ο Κρής εποιεί), όπως έγραφε με φανερή υπερηφάνεια.

Η επιστημονική έρευνα σήμερα έχει φέρει στο φως πολλά βιογραφικά στοιχεία.

Γνωρίζουμε την συνοικία του Ηρακλείου, όπου γεννήθηκε και ότι, όταν έφυγε για την Ιταλία ήταν ήδη γνωστός ζωγράφος και τα έργα γνώριζαν μεγάλη ζήτηση και είχαν υψηλές τιμές.

Εκείνα που σώζονται από την πρώιμη αυτή βυζαντινή περίοδο της ζωγραφικής του είναι έργα υψηλής τέχνης.
Αργότερα μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους δασκάλους της Ιταλίας και κατόρθωσε να εκφράσει με το σχέδιο και το χρώμα του υψηλές αισθητικές και πνευματικές αξίες.

Σήμερα μέσα στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης, που μικραίνει την απόσταση ανάμεσα στις πόλεις μας αξίζει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας περισσότερο.

Να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες, ώστε να αναπτυχθούν μεταξύ μας μορφωτικές ανταλλαγές που προωθούν την αλληλογνωριμία και τον πολιτισμό.

Σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας με ειλικρινή αίσθημα φιλίας και αδελφικής αγάπης.

Η πόλη μας και η πόλη σας είναι τα λίκνα όπου είδε το φώς της ζωής και μεγαλούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος.

Το προνόμιο αυτό δημιουργεί μια ισχυρή πνευματική σχέση ανάμεσά μας.

Σήμερα με την αδελφοποίηση η σχέση αυτή αποκτά θεσμική μορφή και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει αποφασίστηκα στην μελέτη, την έρευνα και την προβολή της ζωής και του έργου του Ελ Γκρέκο.

Ταυτόχρονα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τρόπο που θα μπορέσουμε να φέρουμε τους, δημότες μας πιο κοντά, να γνωριστούν καλύτερα και να συνεργαστούν και να προωθηθούν οι αξίες που διαχρονικά δημιούργησαν.

Οι αξίες αυτές αποτελούν τη βάση για να ζήσουμε όλοι σε μια κοινωνία ειρήνης και προοπτικής μέσα στα πλαίσια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Ο κ. Γιώργος Χυντηράκης προχώρησε στην ανάγνωση του πρωτοκόλλου της αδελφοποίησης ενώ ακολούθησαν οι υπογραφές από τους δυο δημάρχους.

Στην τελετή το παρών έδωσαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και αντιπροσωπία της νεάς δημοτικής αρχής του Βασίλη Λαμπρινού με επικεφαλής τον ίδιο, αλλά και ο Μανώλης Συντυχάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση