HomeHL-TOPΤα «μυστικά» της κάλπης: Οδηγός ψηφοφόρων για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τα «μυστικά» της κάλπης: Οδηγός ψηφοφόρων για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 7 το πρωί της Κυριακής ανοίγουν οι κάλπες για την επανάληψη της ψηφοφορίας στις περιφέρειες και τους δήµους όπου κανένας συνδυασµός δεν συγκέντρωσε ποσοστό µεγαλύτερο του 50%. Η επαναληπτική ψηφοφορία, µόνο µεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών ή των υποψήφιων δηµάρχων των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τµήµατα, που χρησιµοποιήθηκαν στις εκλογές της 26ης Μαϊου µε τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές,τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής.

Οπως και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής οι πολίτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό τους, την άδεια οδήγησης ή το τομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.
Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Στις εκλογές δε βάζουμε σταυρό προτίµησης σε κανέναν υποψήφιο σύµβουλο στα ψηφοδέλτια, τα οποία είναι όμοια µε αυτά που χρησιµοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία. Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν έως τις 7 το απόγευμα, που ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία, μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν, ενώ σύμφωνα με σχετική
επισήμανση του υπουργείου Εσωτερικών, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.

Αναφορικά με την εκλογική άδεια, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον
κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες
Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης,
χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση