HomeHL-9Κινητοποιήσεις κρατουμένων σε Χανιά και Δομοκό

Κινητοποιήσεις κρατουμένων σε Χανιά και Δομοκό

Προβαίνουν σε άρνηση της μεσημεριανής κατάκλισης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει οι κρατούμενοι σε τουλάχιστον δύο σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με αίτημα την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ειδικότερα, 350 κρατούμενοι από τις πτέρυγες Β, Γ, Δ και Ε του καταστήματος κράτησης Δομοκού έχουν ξεκινήσει αποχή από το συσσίτιο και αποχή εργασίας, εξαιρουμένων των ασθενών κρατουμένων και των υπερηλίκων, ενώ, όπως γράφουν στο ψήφισμά τους, «για μία εβδομάδα, το μεσημέρι η φυλακή θα μένει ανοικτή και το βράδυ δεν θα κλείνει στην ώρα της, αλλά δύο ώρες αργότερα», με αίτημα η πολιτική ηγεσία να επισπεύσει την ψήφιση του κατατεθέντος στη Βουλή νομοσχεδίου με τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως αναφέρουν, ενώ έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος διαβούλευσης των τριών μηνών και έχει ωριμάσει ο χρόνος θέσπισης των νέων νόμων που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η αναβολή της ψήφισής τους θα είναι αναίτια.

Στα Χανιά

Ταυτόχρονα, 450 κρατούμενοι από όλες τις πτέρυγες του καταστήματος κράτησης Χανίων προβαίνουν σε άρνηση της μεσημεριανής κατάκλισης «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση ψήφισης των παραπάνω νόμων και για τις αυθαιρεσίες των εισαγγελικών αρχών που κρινόμεθα και καταδικαζόμεθα με ενδείξεις, ενώ το 40% των καταδικασμένων είναι κρατούμενοι με πολυετείς καθείρξεις και ισόβιες ποινές, ενώ αν δικάζονταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν τώρα ελεύθεροι». Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από νομοπαρασκευαστικό έργο που διήρκεσε χρόνια και δημόσια διαβούλευση η οποία έληξε στις 14 Απριλίου, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έχουν φτάσει στο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Την ολοκλήρωσή της αναμένουν τα δικαστήρια που θα ανοίξουν μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς χιλιάδες κρατούμενοι, δικηγόροι και πολίτες, από εκατοντάδες ποινικές δίκες, βρίσκονται εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων, υπό τις οποίες επιθυμούν να κριθούν.

Οι διατάξεις του νέου Π.Κ. εξορθολογίζουν ποινές και αδικήματα, ανανεώνοντας ύστερα από δεκαετίες το σύστημα ποινικής καταστολής. Παράλληλα, σειρά διατάξεων που είχαν προκαλέσει επικρίσεις κατά τη μακρά διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, βελτιώθηκε επί της ουσίας από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να βρει την αναγκαία και απαραίτητη συναίνεση για δύο νομοθετήματα που είναι καθοριστικής σημασίας για το σύστημα ποινικής καταστολής. Ειδικότερα, διατάξεις που αφορούσαν την εγκληματική οργάνωση, ενόψει και της συνεχιζόμενης δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, όπως ρυθμίσεις για κατοχή εκρηκτικών, βελτιώθηκαν με αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων σε σχέση με το αρχικό κείμενο.

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονταν και οι κρατούμενοι και άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, χθες, το νομοσχέδιο του νέου Π.Κ. ενδέχεται να έλθει εσπευσμένα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση