HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠαραμένουν στο ψηφιακό σκοτάδι 4 στους 10 πολίτες

Παραμένουν στο ψηφιακό σκοτάδι 4 στους 10 πολίτες

Συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο είναι το 58% του πλανήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Eπιπλέον 130 εκατομμύρια νέοι χρήστες απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο (Απρίλιος 2018 – Απρίλιος 2019), με αποτέλεσμα 4,4 δισ. άνθρωποι από τα 7,7 δισ. που αριθμεί ο πλανήτης (ποσοστό 58%) να είναι συνδεδεμένοι με τον παγκόσμιο ιστό. Από τους 4,4 δισ. πολίτες που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα 4 δισ. ήταν χρήστες Mobile Internet, που αντιστοιχεί στο 52% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα κινητά τηλέφωνα, άλλωστε, «ευθύνονταν» για το 48,9% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης, τα laptops και οι σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για το 47,3% και τα tablets για το 4%. Πάντως, όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας Hootsuite (Digital in 2019 Global Overview), απ’ όπου προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη και συγκεκριμένα το 42%, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηφιακό σκοτάδι, αφού στερείται της πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ταυτόχρονα με τη διείσδυση του Διαδικτύου αυξάνεται και η ταχύτητα του Internet παγκοσμίως. Τον Απρίλιο του 2019, η μέση ταχύτητα του κινητού Διαδικτύου ήταν 26,2 Mbps, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Στο μεταξύ, η μέση ταχύτητα του σταθερού Internet ήταν 57,9 Mbps, που συνιστά αύξηση 36% έναντι του Απριλίου του 2018.

Οι αριθμοί, που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hootsuite, επιβεβαιώνουν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι πλέον ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια πολιτών, ακόμη και εκείνων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης. Τον Απρίλιο του 2019, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 5,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ήταν κάτοχοι (τουλάχιστον) μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 130 εκατ. νέους χρήστες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, που ποσοστιαία αντιστοιχεί σε 2,6%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων, που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατοίκων της Γης, σχεδόν επτά στα δέκα (το 68%) ανήκουν στην κατηγορία των smartphones, ενώ το 29% είναι feature phones. Από τα στοιχεία της Hootsuite προκύπτει, εξάλλου, ότι παράλληλα με την κατοχή κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυξάνεται και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, από το σύνολο του πληθυσμού της Γης περίπου 3,5 δισ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media, αριθμός που ποσοστιαία αντιστοιχεί στο 45%. Εξ αυτών, περίπου τα 3,4 δισ. πολίτες συνδέονται από τις φορητές τους συσκευές.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση