HomeHL-GreeceΕυρωεκλογές 2019: Η αυτοκριτική του Πάνου Σκουρλέτη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωεκλογές 2019: Η αυτοκριτική του Πάνου Σκουρλέτη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιες ευθύνες καταλόγισε σε κυβερνητικά στελέχη και ΜΜΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δική του άποψη για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος μίλησε για την αντίφαση που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κλήθηκε να εφαρμόσει κυβερνητική πολιτική, για το εχθρικό, όπως είπε, τοπίο που βρήκε από τα ΜΜΕ αλλά και για τις ευθύνες που έχουν κυβερνητικά στελέχη.

Μιλώντας για τα αίτια της ήττας ανέφερε: «Όταν στο τέλος της ημέρας κάνει ο άλλος ταμείο, λίγο τον ενδιαφέρει, αν από τα 100 που έχασε τα 70 τα έχασε επί Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και μόλις τα 30 επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει ότι τα έχασε διότι βιώνει μια αρνητική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να υλοποιεί μια πολιτική λιτότητας με μεγαλύτερη ένταση στη Ν.Δ. λιγότερη επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι πολίτες το υπέστησαν σωρευτικά. Η Ν.Δ. το έχει πληρώσει αυτό το 2015, έκανε το δικό της ταμείο, το ΠΑΣΟΚ έπαθε μεγάλη ζημιά. Πληρώσαμε ακριβώς αυτή την αντίφαση να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν την ενστερνίζεσαι αλλά έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αντικειμενικά κούμπωσαν με όσα είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενοι. Επίσης ο χρόνος είναι μικρός από τη λήξη του προγράμματος και η σταθεροποίηση της οικονομίας όπου ο καθένας θα αρχίσει να σκέφτεται με έναν θετικό τρόπο τη ζωή του, θέλει ένα διάστημα για να εμπεδωθεί».

Ο κ. Σκουρλέτης άσκησε και άμεση κριτική σε στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ πραγματικά έχω μια διάθεση αυτοκριτικής. Ναι, κυβερνητικά στελέχη με τον τρόπο τους δημιούργησαν μια εικόνα, δεν θα το έλεγα αλαζονείας αλλά δεν ήταν μετρημένοι και νουνεχείς όσο έπρεπε και προσωπικά δεν το λέω τώρα την επομένη των εκλογών, σε πολλές περιπτώσεις μου είχε δοθεί η δυνατότητα να το διατυπώσω» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την αντιμετώπιση των αρνητικών φαινομένων στο εσωτερικό της κυβέρνησης από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Όταν βρίσκεσαι κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη είτε της διαπραγμάτευσης είτε άλλων προτεραιοτήτων είτε καλείσαι να δώσεις απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, καμιά φορά χάνεις τη χημεία του πολιτικού λόγου».

Ο γραμματέας της ΚΕ εκτίμησε ότι τα ΜΜΕ έχουν μερίδιο ευθύνης για το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα ελλείμματα στην προβολή του κυβερνητικού έργου: «Είχαμε μια στρατηγική αδυναμία στο χώρο των media. Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που μεταπολιτευτικά να έχει δεχθεί τέτοιον πόλεμο. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσες να επικοινωνήσεις βασικές πλευρές του κυβερνητικού έργου είναι μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σχετίζεται και με μια αντικειμενική διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο των media. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε ότι κόστισε στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον Αύγουστο διότι ενώ υπήρχε έξοδος στις αγορές, είχαμε ανάπτυξη, καλές εκτιμήσεις, τις εξαγγελίες της ΔΕΘ ήμασταν υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού μας εταίρου. Τελικά η ρητορική της Ν.Δ. στο Μακεδονικό δεν ευνόησε την ίδια αλλά δυνάμεις που βρίσκονται στα ακροδεξιά της».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση