HomeHL-WorldΙσραήλ: Πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Ισραήλ: Πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Ακαρπες οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ισραήλ κινείται πιο κοντά σε διεξαγωγή νέων εκλογών με τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης από τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου να παραμένουν άκαρπες.

Σε μια προκαταρκτική ψηφοφορία στην Κνεσέτ, οι βουλευτές αποφάσισαν σήμερα τη διάλυση της βουλής. Μια τελική ψηφοφορία για την διάλυση του κοινοβουλίου και τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Ο Νετανιάχου, επικεφαλής του κόμματος Λικούντ, έχει προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για το σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από την εντολή που έλαβε από τον πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν έπειτα από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Λικούντ εξασφάλισε στις εκλογές του Απριλίου 36 έδρες από τις 120 της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, ενώ το Μπλε και Λευκό Κόμμα του απόστρατου αρχηγού του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς εξασφάλισε 35. Με την υποστήριξη τόσο θρησκευτικών όσο και δεξιών κομμάτων, ο Νετανιάχου μπορούσε να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία 65 εδρών.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έπειτα από τη σημερινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συζητήσεις για το σχηματισμό μιας κοινοβουλευτικής συμμαχίας, επισημαίνοντας ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών είναι περιττή και δαπανηρή.

«Πολλά μπορεί να γίνουν μέσα σε 48 ώρες», είπε. «Οι επιθυμίες των ψηφοφόρων μπορεί να γίνουν σεβαστές, μια ισχυρή δεξιά κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί», συμπλήρωσε.

Το κύριο εμπόδιο στη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχηματισμού του Λικούντ με τα μικρότερα, λιγότερο ή περισσότερο ριζοσπαστικά και θρησκευτικά κόμματα, είναι η διαφωνία για ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τους υπερορθόδοξους Εβραίους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία. Οι κύριες διαφωνίες προέρχονται από το ακροδεξιό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, οι ψήφοι του οποίου είναι κρίσιμοι για μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Πολλοί όμως σχολιαστές και μέλη του Λικούντ υποστηρίζουν ότι το πραγματικό κίνητρο του Λίμπερμαν με το αδιέξοδο στις συνομιλίες είναι η διαδοχή του Νετανιάχου και η ηγεσία του κεντροδεξιού χώρου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση