HomeHL-WorldΕυρωεκλογές: Χάνει έδαφος αλλά παραμένει πρώτη δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ευρωεκλογές: Χάνει έδαφος αλλά παραμένει πρώτη δύναμη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Νικητές και χαμένοι στις άλλες χώρες, πώς ψήφισαν οι Ευρωπαίοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχασαν τη συνδυαστική πλειοψηφία που είχαν στο σώμα, με φόντο την ενίσχυση φιλελεύθερων, πράσινων και εθνικιστών στις χθεσινές ευρωεκλογές.

Μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να σχηματίσει συνασπισμό. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι είχαν μία καλή νύχτα χθες, ενώ οι εθνικιστές βρίσκονται σε πορεία νίκης στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπως σημειώνει το BBC.

Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη εδώ και μία 20ετία. Οι λαϊκιστές κέρδισαν έδαφος σε ορισμένες χώρες αλλά δεν πέτυχαν τα σημαντικά κέρδη που ορισμένοι προέβλεπαν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο Κόμμα του Brexit πέτυχε μεγάλη νίκη. Πολύ καλή επίδοση είχαν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ Συντηρητικοί και Εργατικοί κατέγραψαν συντριπτικές απώλειες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να συγκροτήσει «μεγάλο συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες, με την υποστήριξη Φιλελεύθερων και Πράσινων.

Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις, τα μέχρι σήμερα κυρίαρχα κόμματα, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν «μεγάλο συνασπισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς υποστήριξη.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει 179 έδρες, πολύ κάτω από τις 216 που είχε το 2014. Οι Σοσιαλδημοκράτες πέφτουν από τις 191 έδρες στις 150.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα αναμένεται ωστόσο να πετύχουν την πλειοψηφία των εδρών, κυρίως χάρη στα κέρδη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, τα δύο κλασικά κόμματα, σοσιαλιστές και συντηρητικοί, δεν θα έχουν την πλειοψηφία» δήλωσε ο επικεφαλής του ALDE (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) Γκι Φέρχοφσταντ. «Είναι σαφές πως είναι μία ιστορική στιγμή, επειδή θα υπάρξει νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Μεγάλη ήταν η επιτυχία και των Πράσινων, με τις εκτιμήσεις να τους δίνουν 67 έδρες, από 50.

Σημαντική ενίσχυση καταγράφουν τα εθνικιστικά κόμματα στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού, κάτι που σημαίνει πως οι Ευρωσκεπτικιστές θα έχουν μεγαλύτερο λόγο.

Ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία προσπαθεί να συγκροτήσει συνασπισμό τουλάχιστον 12 κομμάτων και το δικό του κόμμα, η Λέγκα, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 30%

Στη Γερμανία, μεγάλη ήταν η ήττα των δύο κύριων κεντρώων κομμάτων. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ έπεσαν από το 35% του 2014 στο 28%, ενώ οι Σοσιλαδημοκράτες έπεσαν από το 27% στο 15,5%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία τα πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αν και εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις ευρωεκλογές του 2014.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ πέτυχε από νωρίς προβάδισμα 32%, με φόντο σημαντικά κέρδη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και μεγάλες απώλειες για Συντηρητικούς και Εργατικούς.

Στη Γαλλία, η Μαρίν ΛεΠέν πανηγυρίζει τη νίκη της σε βάρος του κόμματος του Μακρόν, εξασφαλίζοντας ποσοστό 24% έναντι 22,5% του Γάλλου προέδρου.

Στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν είναι μεγάλος νικητής με το αντιμεταναστευτικό κόμμα του, το Fidesz, να κερδίζει ποσοστό 52% και να εξασφαλίζει τις 12 από τις 21 έδρες της χώρας του στο Ευρωκοινοβούλιο. «Είμαστε μικρή χώρα αλλά θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη» δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις εκλογές ως «την αρχή μιας νέας αποχής κατά της μετανάστευσης».

Στην Ισπανία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα έχει σαφές προβάδισμα με 32,8% και 20 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox φαίνεται να κερδίζει μόλις 6,2% και τρεις έδρες.

Στην Ελλάδα, γράφει το BBC, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Η συμμετοχή προσμετράται στα θετικά αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά εδώ και δύο δεκαετίες και σημαντικά υψηλότερα από τις ευρωεκλογές του 2014. Σε Ουγγαρία και Πολωνία η συμμετοχή διπλασιάστηκε, σε σχέση με το 2014, ενώ στη Δανία κατέγραψε ρεκόρ με 63%.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση