HomeHL-WorldΜεγάλη πτώση στα κυβερνητικά κόμματα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις στην ΕΕ

Μεγάλη πτώση στα κυβερνητικά κόμματα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις στην ΕΕ

Οι πρώτες εκτιμήσεις σε έξι κράτη – μέλη της ΕΕ δείχνουν σημαντικές διαφορές από τα αποτελέσματα του 2014

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Γερμανία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) φαίνεται να λαμβάνει 28% ενώ πέντε χρόνια πριν είχε λάβει 35,3%, ενώ αντίθετα οι Πράσινοι εκτοξεύονται από το 10,7% το 2014 στο 22% και γίνεται το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τεράστια πτώση καταγράφουν Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καθώς καταγράφουν τα χειρότερα ποσοστά τους και βρίσκονται στο 15,5% από το 27,3% το 2014. Το αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ανεβαίνει από το 7% στο 10%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και βρίσκεται στο 5,5%, από 7,4%.

Στην Αυστρία και στον απόηχο του σκανδάλου με το «βίντεο της Ίμπιζα» που οδήγησε σε παραίτηση τον αντικαγκελάριο της χώρας Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του Ζεμπάστιαν Κουρτς (ÖVP) λαμβάνει το 34,5% από 26,9% το 2014, ενώ το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPÖ) χάνει περισσότερες από δύο μονάδ3ες και πέφτει από το 19,7% στο 17,5%. Το φιλοευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ( SPÖ) παρό0λοιυ που χάνει περίπου 1% παραμένι το δέυτερο μεγαλύτερο κόμμα.

Στην Ιρλανδία το κυβερνών Fine Gael του πρωθυπουργού Λέο Βαράντγκαρ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 29% και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Fianna Fáil – Φιλελεύθεροι) με 15%.

Δύο έδρες σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, από μία ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την Κύπρο, ενώ στο Βέλγιο, όπου διεξάγονται παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές και οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και κεντροδεξιοί παλεύουν για την πρώτη θέση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση