HomeΕΛΛΑΔΑΔιεθνής βράβευση του ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους της Κύπρου «Ίχνη»

Διεθνής βράβευση του ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους της Κύπρου «Ίχνη»

Yπεύθυνη παραγωγής του ντοκιμαντέρ εινα η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη διάκριση «Special mention for documentary» έλαβε το ντοκιμαντέρ «Ίχνη» για τους Αγνοούμενους του 1974, στο 12ο London Greek Film Festival, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου. Στο διεθνές φεστιβάλ ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος παρευρέθηκε η Σοφία Ιορδανίδου,

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και υπεύθυνη παραγωγής του ντοκιμαντέρ, για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους όλων των συντελεστών του.

Λίγες ώρες πριν την τελετή απονομής των βραβείων, η Σοφία Ιορδανίδου συνομίλησε με το κοινό που παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ, με το οποίο ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ.

Τα Ίχνη, μία ανεξάρτητη παραγωγή του Advanced Media Institute, ξεκίνησαν το διεθνές ταξίδι τους με τη συμμετοχή τους στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο, όπου και έτυχαν θερμής υποδοχής. Ακολούθησε πληθώρα προβολών σε Κύπρο και Ελλάδα, με συζητήσεις με το κοινό να πλαισιώνουν κάθε προβολή.

Αυτό που κυρίως επιβεβαιώνουν οι συζητήσεις των συντελεστών με το κοινό στις μέχρι τώρα προβολές του ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας Θάνου Τσάντα, είναι ότι η υπόθεση των Αγνοουμένων αποτελεί ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα, πέραν της διεθνούς πολιτικής και νομικής του διάστασης.

Εκείνο που καθιστά το ζήτημα των Αγνοουμένων ανοικτή πληγή για την Κύπρο είναι η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί η λήθη να αποτελέσει λύση. Κατηγορηματικά όχι. Άλλωστε, η κάθε προβολή αναδεικνύει την ανάγκη των ανθρώπων, αφενός να διηγηθούν τις ιστορίες τους και, αφετέρου, να μην λησμονηθεί η σελίδα αυτή της ιστορίας της Κύπρου.

Το ταξίδι για τα Ίχνη δεν σταματάει εδώ, καθώς απώτερος στόχος είναι να φτάσουν σε κάθε σπίτι. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν προγραμματιστεί επιπλέον προβολές στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Νέα Υόρκη και στη Γερμανία και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ ,συνεχίζοντας παράλληλα τις προβολές σε Κύπρο και Ελλάδα (σε χώρους προβολών, σχολεία και τηλεοπτικά δίκτυα).

Διαφήμιση
Διαφήμιση