HomeHL-9Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εγκαινιάστηκε και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης στον Άγιο Νικόλαο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, στο Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την έναρξη λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), παρουσία του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή κου Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Καθηγητή κου Κώστα Φωτάκη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Αναπληρωτή Καθηγητή κου Ηλία Γεωργαντά.

Στην εκδήλωση στο Ηράκλειο, το παρόν έδωσαν η πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγήτρια κ. Χαρά Αθανασάκη, οι πρώην Πρυτάνεις του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγητές κ.κ. Ευάγγελος Καπετανάκης και Γεώργιος Παπουδαράκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής κος Ιωάννης Καρακάσης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ Καθηγητής κος Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κος Βασίλης Λαμπρινός, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Μαρία Κοζυράκη, οι βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Νικόλαος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης και ο Περιφερερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κος Μανώλης Καρτσωνάκης.

Ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κος Νίκος Κατσαράκης υποδεχόμενος τον κο Γαβρόγλου, ιδιαίτερα συγκινημένος, χαρακτήρισε ως «βαρυσήμαντο γεγονός για την κρητική κοινωνία την ίδρυση του 24ου Πανεπιστημίου της χώρας» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την συμβολή τους στην εξέλιξη του Ιδρύματος τον Υπουργό κο Κώστα Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Φωτάκη, τον Γ.Γ του Υπουργείου Αναπ. Καθηγητή κο Ηλία Γεωργαντά και από τους συνεργάτες του Υπουργού, τη νομική σύμβουλο κα Αλεξάνδρα Τομαρά και τους καθηγητές Ερρίκο Βεντούρα και Αντώνη Μπόγρη.

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προ διετίας συνάντηση στο ΤΕΙ Κρήτης με τον τότε Πρόεδρο του Ιδρύματος κο Ευάγγελο Καπετανάκη και την έναρξη των συνομιλιών για την πανεπιστημιοποίηση του Ιδρύματος και την επιτυχή κατάληξη στη συνέχεια με τη συνδρομή του κου Κατσαράκη.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους και στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο κος Σ. Αρναουτάκης, ο κος Β. Λαμπρινός, η κα Μ. Κοζυράκη, ο κος Ι. Καρακάσης, ο κος Ν. Ταβερναράκης, ο κος Μ. Καρτσωτάκης, ο κος Αντωνόπουλος, ο κος Η. Γεωργαντάς και ο κος Κ. Φωτάκης.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Αντιπρύτανης κος Ιωάννης Καρακάσης αναφέρθηκε στα κοινά και επιδεινούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια της Κρήτης και επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν βλέπει ανταγωνιστικά το νέο Πανεπιστήμιο και θα βρίσκεται δίπλα σε αυτό με όποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Ηλίας Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο ισχυρό εκπαιδευτικό κουαρτέτο που δημιουργείται στην Κρήτη, αποτελούμενο από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το ΙΤΕ, ενώ για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης τόνισε ότι βασίστηκε σε τρεις άξονες, την ακαδημαϊκότητα, τη βιωσιμότητα και την «μελλοντικότητα» του εγχειρήματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κος Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στις δυνάμεις που διαθέτει το νέο Πανεπιστήμιο και στις σημερινές ανάγκες στις οποίες ανταποκρίνεται η ίδρυσή του «για τη διαμόρφωση σύγχρονων τομέων με έντονα διεπιστημονικό χαρακτήρα». Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στις «σοβαρές δυνάμεις σε σύγχρονες τεχνολογίες που διαθέτει το νέο Πανεπιστήμιο, όπως η φωτονική, η νανοτεχνολογία, η πληροφορική και η αγροτεχνολογία. Τεχνολογίες που δημιουργούν αξία και πλούτο στα σημεία που συναντούν τους παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως η Αγροδιατροφή, ο Τουρισμός, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.»

Στη συνέχεια ο Πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κος Νίκος Κατσαράκης προχώρησε σε ένα σύντομο ιστορικό από την ίδρυση-λειτουργία του ΤΕΙ Κρήτης και τις διακρίσεις που έχει λάβει σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Καθηγητή Κώστα Φωτάκη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αναπλ. Καθηγητή Ηλία Γεωργαντά  και τους συνεργάτες τους για τη διαρκή υποστήριξή τους και τη συμβολή τους για την πανεπιστημιακή ανωτατοποίηση του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ο Πρύτανης, διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε 5 Σχολές και 17 Τμήματα. Με τη λειτουργία 11 νέων πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Σεπτέμβριο του 2019 και την ίδρυση άλλων 6 Τμημάτων στα επόμενα χρόνια, σε σημαντικά επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα των επιστημών Μηχανικής, της Γεωπονίας, της Υγείας, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, των Μουσικών Σπουδών και της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σηματοδοτεί μια νέα, λαμπρή σελίδα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη.

Ευχαρίστησε τέλος όλους όσους συνέδραμαν για την επιτυχία της πανεπιστημιοποίησης του ιδρύματος: «Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το Διοικητικό Προσωπικό, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό, τους φοιτητές και το σύνολο των συνταξιούχων που υπηρέτησαν το Ίδρυμα στην προγενέστερη μορφή του, από όλες τις θέσεις, κατέβαλαν συστηματική προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με το βλέμμα στραμμένο στην πρόοδο και την εξέλιξη, με σύμπνοια και ομόνοια, αλληλεπιδρώντας αδιάκοπα με τον παραγωγικό ιστό της Κρήτης και της χώρας, με τις τοπικές κοινωνίες καθώς και με τα άλλα ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού».

Ο Υπουργός Παιδείας κος Κώστας Γαβρόγλου στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για απλή μετονομασία η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, αλλά πρόκειται για πραγματική μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών όλων αυτών των Ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών. Ιδρύονται παράλληλα πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα και τέλος δημιουργούνται διετή προγράμματα σπουδών με σκοπό να παρέχονται επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στα οποία οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις.

«Κανείς δεν έχει το προνόμιο της ακαδημαϊκότητας. Η ακαδημαϊκότητα κατακτιέται και κρίνεται καθημερινώς. Εδώ έχουμε ένα ίδρυμα που έχει εκπλήξει την εκπαιδευτική κοινότητα με το πόσο σιωπηλά κατάφερε να αποκτήσει τόσο ισχυρό ακαδημαϊκό στάτους και πραγματικά είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι σήμερα».

Πρώτη μέριμνα είναι η στήριξη των νέων Ιδρυμάτων τόσο ως προς τις υποδομές, όσο και ως προς το προσωπικό. Δεσμεύτηκε για 500 νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού. «Ήδη έχουν δοθεί 150 θέσεις ΔΕΠ, ενώ θα μπορούν πλέον να προκηρύσσονται οι θέσεις που μένουν κενές λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Φέτος δηλαδή μιλάμε για 1000 θέσεις που θα δοθούν στα Πανεπιστήμιά μας». Αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής σύσκεψης για τη δημιουργία 3.000 νέων κλινών «εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι στο Ρέθυμνο και οι 1.000 στο Ηράκλειο συν το μεγάλο Αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός για τα επαγγελματικά δικαιώματα των εν ενεργεία φοιτητών αλλά και των αποφοίτων. «Είναι σαφές ότι ένα πολιτικό σύστημα χρησιμοποιούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα σαν τον μπαμπούλα για να ελέγχει αυτή τη διαπλοκή». Για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν ή πρόκειται να εισαχθούν «έχουμε νομοθετήσει είναι ότι μέσα από μία ακαδημαϊκή διαδικασία τα τετραετή θα γίνουν πενταετή. Το ότι έγινε πενταετές δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχει και επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αποκτήσουν τα παιδιά από εδώ και στο εξής αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που νομοθετήσαμε ήδη είναι ότι θα υπάρχει μία ομάδα εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν και οι φορείς και καθηγητές Πολυτεχνείων, η οποία θα ελέγχει αυτό το πρόγραμμα σπουδών και θα ορίζει ότι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να ισοτιμηθεί με τα αντίστοιχα άλλα τμήματα των Πολυτεχνείων μας και άρα θα μπορεί να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ή να προτείνει τι χρειάζεται να κάνει για να αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα. Λύσαμε ένα πρόβλημα 35 ετών και βάλε για τα παιδιά που θα εισέρχονται από εδώ και στο εξής. Υπάρχει τώρα το πρόβλημα των πτυχιούχων, στο οποίο κωδικοποιείται η ισοτιμία των ΤΕ με των ΠΕ. Η δέσμευσή μας είναι ότι σε 15 ημέρες θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που θα διασφαλίζει λύσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα δεκαετιών».

Ο κος Γαβρόγλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κο Καπετανάκη «με τον οποίο ξεκίνησαν οι συζητήσεις πριν από δύο χρόνια» και τον κο Κατσαράκη με την πεισματική συμβολή του οποίου ολοκληρώθηκαν.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής του νέου Ιδρύματος και η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους κ.κ. Κώστα Γαβρόγλου, Κώστα Φωτάκη και Ηλία Γεωργαντά από τον κο Κατσαράκη. Στη μία πλευρά του μεταλλίου εικονίζεται το σήμα του ΤΕΙ Κρήτης και στην πίσω πλευρά αναγράφεται η χρονολογία ιδρύσεως του ΤΕΙ Κρήτης μέχρι το Μάϊο του 2019 που καταργήθηκε το ΤΕΙ Κρήτης και ιδρύθηκε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το απόγευμα χθες ο Υπουργός Παιδείας εγκαινίασε το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο.

Κλίμα ενθουσιασμού επικράτησε και στα Λακώνια Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νεοσυσταθέντος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (πρώην Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) του νέου Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν το διοικητικό και διδακτικό-εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος , εκπρόσωποι της εκκλησίας και της κεντρικής και τοπικής εξουσίας και πλήθος φοιτητών.

Μετά τους χαιρετισμούς στην αίθουσα εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Α. Ζερβός δώρισε στον κ. Γαβρόγλου ένα μικρό αγαλματίδιο των αδελφών Σωτηριάδη με θέμα την Αρπαγή της Ευρώπης και ο πρόεδρος του Τμήματος Κ. Παναγιωτάκης, ένα βιβλίο της ιστορίας της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Με τη λήξη της εκδήλωσης, ο Υπουργός Παιδείας συνομίλησε σε πολύ καλό κλίμα για αρκετή ώρα με εκπροσώπους των φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, οι οποίοι του μετέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως σε θέματα φοιτητικής στέγης στον Άγιο Νικόλαο και ζήτησαν παρέμβαση του Υπουργείου για περισσότερα δρομολόγια από και προς τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση