HomeHL-WorldΣκάνδαλο στην Αυστρία: Πιθανές πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου

Σκάνδαλο στην Αυστρία: Πιθανές πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου

«Η ιστορία έχει τελειώσει οριστικά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πιθανή θεωρείται πλέον η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, μετά το «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής» του αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα των Ελευθέρων, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να απορρίπτουν τη συνέχιση του συνασπισμού με μία αντικατάσταση του Στράχε στη θέση του αντικαγκελάριου από τον υπαρχηγό των Ελευθέρων και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ, καθώς η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν «καταστροφική» για την εικόνα της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Οι φωνές στο Λαϊκό Κόμμα που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών γίνονται ολοένα και εντονότερες, αναφέρει η Kurier, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος που είπε ότι «η ιστορία έχει τελειώσει οριστικά». Ωστόσο, όπως σημειωνόταν σχετικά, υπάρχουν και άλλοι κομματικοί κύκλοι που υποστηρίζουν τη συνέχιση του συνασπισμού.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=XibBH2Y2UXs

«Να μην ζημιωθεί το έργο της κυβέρνησης»

Την παραίτησή του ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από την θέση του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο ο Στράχε υπέβαλε νωρίτερα σήμερα την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή, ενώ νωρίς το απόγευμα αναμένεται δήλωση του καγκελάριου.

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να εξηγήσει την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίθα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στη «συνεπή» και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, τα τελευταία 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επικείμενη δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προς μία συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ή την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση