HomeHL-9Περιφέρεια Κρήτης: Συμβουλές προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Περιφέρεια Κρήτης: Συμβουλές προστασίας από την αφρικανική σκόνη

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται την Κυριακή σε όλο το Νομό Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σκόνη από την Αφρική κρύβει μικρόβια, βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες. Κίνδυνος για όσους έχουν προβλήματα καρδιάς ή/και πνευμόνων. Το Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε Χανίων δίνει οδηγίες για το πως θα προστατευτείτε.

Από το Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε Χανίων ανακοινώνεται ότι :

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από την Κυριακή 19-05-19 ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλο το Ν.Χανίων . Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κ.Μ της Π.Ε Χανίων, βάσει της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» , συστήνει για όσο θα διαρκέσει το φαινόμενο αυτό (σε συνδυασμό και με την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας) τα παρακάτω μέτρα πρόληψης :

Για τα άτομα αυξημένου κινδύνου
α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ή άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,
β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, αφού συμβουλευτούν πρώτα το θεράποντα ιατρό τους.
γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε εξωτερικό χώρο .
Συνιστάται για όλες τις παραπάνω ομάδες η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Επίσης
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό, θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδίως αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση