HomeΕΛΛΑΔΑΟλοκληρώνεται η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

Ολοκληρώνεται η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

«Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός» με τη διάλεξη «Antiquitates Aegyptiacae et Antiquitates Romanae στην υστερορωμαϊκή Αλεξάνδρεια: οι εθνικοί, το παρελθόν και η πολιτική της νοσταλγίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το παρελθόν αποτελεί έννοια που προσδιορίζεται μέσα από μια διαδικασία επιλογής και φαντασιακής αναπαράστασης, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες και τις προσδοκίες του παρόντος. Επικεντρώνοντας την έρευνά της στην υστερορωμαϊκή Αλεξάνδρεια του 5ου αιώνα μ.Χ., η δρ. Ελένη Φάσσα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πραγματεύεται το θέμα «Antiquitates Aegyptiacae et Antiquitates Romanae στην υστερορωμαϊκή Αλεξάνδρεια: οι εθνικοί, το παρελθόν και η πολιτική της νοσταλγίας»  στο πλαίσιο της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) με τον γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός».

 Η διάλεξη, με την οποία ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος της Σειράς, θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2019, στις 19.00, στην αίθουσα ΕΛΠΟΛ/ΑΠΚΥ «Διαλεκτική» (παλιά Πλατεία Αγλαντζιάς, Λευκωσία).

 Στην διάλεξή της η δρ Φάσσα θα αναφερθεί στη θεώρηση της αρχαιότητας από τους επιφανείς δασκάλους και σπουδαστές της σχολής του Ωραπόλλωνα στην Αλεξάνδρεια του 5ου αιώνα μ.Χ., μιας από τις σημαντικότερες φιλοσοφικές και ρητορικές σχολές του υστερορωμαϊκού κόσμου, οι οποίοι ανέπτυξαν ζωηρά αρχαιογνωστικά ενδιαφέροντα: συνέθεσαν αρχαιογνωστικές πραγματείες, επισκέφτηκαν σημαίνοντες ιερούς τόπους και προσπάθησαν να καταγράψουν και να αναβιώσουν τελετές της παγανιστικής λατρείας.

Μέσα απ’ αυτή τη μελέτη των αιγυπτιακών και ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων στόχος ήταν και η νοηματοδότηση της πολεμικής διαλεκτικής μεταξύ εθνικών και χριστιανών.

 Με σπουδές στην κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (BA), στο αρχαίο δράμα και την αρχαία ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Exeter (MA) και στην ελληνιστική και ρωμαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (PhD, 2011), η δρ. Ελένη Φάσσα ερευνά τη θρησκευτική και πολιτισμική ιστορία του ελληνιστικού κόσμου και της ελληνορωμαϊκής Ανατολής, και συγκεκριμένα την ενσωμάτωση των αιγυπτιακών θεοτήτων στον ελληνικό κόσμο και τη λατρευτική εμπειρία του ιδιώτη ως διαμορφωτή της λατρευτικής πραγματικότητας.

 Έχει σημαντικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, οι οποίες εστιάζουν στις λατρείες του ελληνορωμαϊκού κόσμου, και εντός του 2019 αναμένεται να εκδοθεί το βιβλίο της «Η γένεση μιας λατρείας. Οι Πτολεμαίοι και ο Σάραπις στην Αλεξάνδρεια του 3ου αιώνα» (Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας).

 Τη Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα διοργάνωσε το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» με πολύτιμους υποστηρικτές το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του εν λόγω Προγράμματος Σπουδών και τον Δήμο Αγλαντζιάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση