HomeΕΚΛΟΓΕΣDW: Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές

DW: Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές

Τι απασχολεί τους πολίτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, αλλά το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ψηφοφόρων για τους υποψήφιους και την εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά περιορισμένο, επισημαίνει η Deutsche Welle.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, η προσέλευση στις κάλπες κυμάνθηκε περίπου στο 43%. Φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι ακόμη χαμηλότερη, σημειώνει το δημοσίευμα. Ισως οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν συγκινούνται γιατί δεν υπάρχει ένας ενιαίος προεκλογικός αγώνας, ή ενιαία κόμματα και στις 28 χώρες- μέλη, αναφέρει η Deutsche Welle, αναζητώντας τις αιτίες. «Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει διεθνές δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ. Ενδεικτικό ίσως ότι ο κορυφαίος υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ είναι υποψήφιος μόνο στη Γερμανία», συμπληρώνει.

Χωρίς ενιαία καμπάνια οι ευρωεκλογές

Τα εκατοντάδες κόμματα που συνδέονται χαλαρά σε οκτώ ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες διεκδικούν την ψήφο 445 εκ. Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Για τις ευρωεκλογές, δεν υπάρχουν οι ενιαίες αφίσες, τα ενιαία εκλογικά συνθήματα ή σποτ, όπως συμβαίνει στις προεκλογικές καμπάνιες σε εθνικό επίπεδο, σημειώνει το δημοσίευμα. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι το μοναδικό debate μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων από τις ευρωπαϊκές κομματικές «οικογένειες», στις 15 Μαΐου, δεν θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλα τα κράτη- μέλη.

Πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζουν ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. «Από ότι όλα δείχνουν όμως οι λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές έχουν οργανωθεί καλύτερα, από ότι στο παρελθόν, για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Υπό την ηγεσία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δημιουργήθηκε, για παράδειγμα, μια συμμαχία λαϊκιστών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Σύμφωνα με εκλογολόγους οι ευρωσκεπτικιστές ενδέχεται να εξασφαλίσουν το 20% των ψήφων στις ευρωεκλογές», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Ποια ζητήματα κυριαρχούν

Εθνικά ζητήματα κυριαρχούν κατά κύριο λόγο στις προεκλογικές καμπάνιες στις 28 χώρες. Στη Γερμανία, τα θέματα που απασχολούν είναι η φορολογία στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα φίλτρα upload, αλλά και το μέλλον του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Στην Ουγγαρία δίνεται βάρος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην Ιταλία οι ευρωεκλογές θεωρούνται τεστ αντοχής για την συγκυβέρνηση Πέντε Αστεριών και Λέγκα, ενώ στη Βρετανία η εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται ως ανεπίσημο δημοψήφισμα για το Brexit, σημειώνεται ακόμη.

Αλλά ποια ζητήματα απασχολούν πραγματικά τους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές; Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο τα «καυτά» ζητήματα είναι η οικονομία, η νεανική ανεργία, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. Από το ευρωβαρόμετρο του φετινού Φεβρουαρίου προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, με εξαίρεση τη Βρετανία, την Ιταλία και την Τσεχία, θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ. Κατά μέσο όρο το 61% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ΕΕ επιδρά θετικά στη χώρα τους. Ομως, μόλις το 20% των ερωτηθέντων ωστόσο πιστεύουν ότι με τη ψήφο τους στις ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν κάτι στην ΕΕ. Προφανώς Βρυξέλλες και Στρασβούργο φαντάζουν για πολλούς πολύ μακριά, καταλήγει η Deutshe Welle.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση