HomeHL-9Τσίπρας στη βουλή: Η αντιπολίτευση επιδιώκει να εκτρέψει τη συζήτηση

Τσίπρας στη βουλή: Η αντιπολίτευση επιδιώκει να εκτρέψει τη συζήτηση

Τί είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την τελευταία ημέρα της συζήτησης στη βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα του πατέρα του επανήλθε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία σε ζητήματα που θεωρούν ότι είναι σημαντικά. Στόχος τους, να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης, την οικονομία, για το σχέδιό μας εξόδου από την κρίση, να μην συζητήσουμε για το πώς θα επιστρέψουμε οριστικά στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε για θέματα που επιλεγει το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε αρχικά.

«Φοβάμαι ότι είναι πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του να πάμε σε εκλογές σε πεδίο αρένας. Αυτή είναι η επιλογή του. Εγώ προσπάθησα στην πρώτη μου ομιλία να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις προσωπικές επιθέσεις και την αθλιότητα των κατασκευασμένων ειδήσεων. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε ακόμα και νεκρούς, που δεν έχουν δυνατότητα να απαντήσουν, ούτε ήταν δημόσια πρόσωπα για να γνωρίζει η κοινωνία την δική τους περπατησιά».

«Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός της χώρας» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Καταλάβετέ το, πρέπει να το κατανοήσετε. Η κατανόηση του σφάλματος είναι μισό βήμα. Η επανόρθωση το άλλο. Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυποργός ο πατέρας σας, η μισή Ελλάδα και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν έχω αποκαλέσει ποτέ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αυτά τα λογια, ούτε έκανα τέτοια πρακτική. Εσείς μάλλον δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Εσείς. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας. Τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω σύμπλεγμα και είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου».

«Εσείς δείχνετε ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» συνέχισε. «Θέλω να σας πω ένα πράγμα. Ότι οι πολίτες θα μας κρίνουν με βάση θέσεις και απόψεις μας. Ζήτησα να αντιπαραβάλλουμε σχέδια και πολιτική για την επόμενη ημέρα της χώρας. Οσο και να υβρίζετε και να συκοφαντείτε -σήμερα σας άκουσα να ζητάτε μικρή συγγνώμη με Κεφαλογιάννη. Δεν είπατε τίποτα, όμως, για την αθλιότητα που κάνατε εσείς. Λέω εως εδώ αυτή η συζήτηση. Διερωτώμαι, όμως, γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Να κυλιστείτε εσείς στο βούρκο και τη λάσπη, από την στιγμή που λέτε ότι είστε σίγουρος νικητής στις εκλογές. Μας λέτε τρία χρόνια ότι έχετε θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μας λέτε ότι θα γελάτε στις 26 Μαΐου με 14-16 μονάδες διαφορά. Αφού έχετε τόσο μεγάλη διαφορά γιατί πέφτετε σε τόσο χαμηλό επίπεδο;».

«Μήπως ζορίζεστε και αντί να συζητάμε για την οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και που κάναμε διακοπές; Μήπως ο προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα αποδειχθεί μόνο δημοσκοπικός; Μήπως η διαφορά θα είναι όπως στο δημοψήφισμα; Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους. Θα ήθελα να σας πω κάτι: ζείτε εδώ και πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση. Ίσως φταίνε οι σύμβουλοί σας, ίσως πάλι και εσείς να θέλετε να πιστέψετε. Ζείτε στην ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε, ότι δεν έχει ρίζες στον λαό. Κάποιοι σας τα λένε. Βεβαίως υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταρρεύσει, αλλά θα κερδίσει τις εκλογές, γιατί είναι κύριως εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο» τόνισε.

«Κάνετε λάθος να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο προσωπικό και ηθικό. Λάθος και θα φάτε γκολ σε άδειο τέρμα» επέμεινε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Δεν έχετε αφήγημα στην οικονομία. Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε ότι θα ρεφάρετε στο λεγόμενο ηθικό έλλειμμα. Στο δικό μας πλεονέκτημα και το δικό σας έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος, μαζί τα φάγαμε. Εσείς λέτε όλοι ίδιοι είμαστε. Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι το ηθικό σας έλλειμμα που έχετε, αλλά το πολιτικό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ, αλλά ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοεί την ελίτ και επιβαρύνει τους πολλούς. Δεν έχει νόημα να προσποιείστε ότι δεν είστε μέρος της ελίτ, ούτε να μπαίνετε στην αστεία προσπάθεια να πιστεύετε ότι εγώ είμαι μέρος της ελίτ».

«Την μια μιλάτε για «αδαή πλειοψηφία», την άλλη ότι δεν σας σας αρέσει ο όρος λαός, αλλά πολίτης, μετά σας ξέφυγε να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας» σημείωσε.

Και συνέχισε, ειρωνευόμενος: «Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Εχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια που γίνεται από ακραίους της Λατινικής Αμερικής. Εχετε την καμπάνια -εκεί πέτυχε, εδώ όχι- την καμπάνια του Μπολσονάρου με fake news και μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά είπε και ο Μεϊμαράκης στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, που είπε ότι διαπράττετε μείζον λάθος που οξύνετε το κλίμα».

«Αυτό είναι το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσετε» επισήμανε. «Στοχεύετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λαίκά στρώματα με παραδοξολογία και κουτσομπολιό. Αναδεικνύοντας την αγαπημένη ατζέντα για τάξη και ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε για τον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας έπαιρνε άδειες ο Χρ. Ξηρός και κάποια στιγμή δεν γύρισε πίσω, ποιος ήταν κυβέρνηση; Εσείς ως υπουργός δεν είπατε τίποτα. Ούτε μιλούσατε ούτε αντιδρούσατε όταν έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν. Ουτε όταν βαρυποινίτες δραπέτευαν με ελικόπτερα από φυλακές. Επι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγιναν αυτά. Αυτή η υποκρισία πρέπει να σταματήσει».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση