HomeΚΡΗΤΗΤο 2ο ΕΠΑ.Λ. ιδρύθηκε, αλλά η λειτουργία του παραμένει αβέβαιη

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. ιδρύθηκε, αλλά η λειτουργία του παραμένει αβέβαιη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αποφάσισε την ίδρυση του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ρεθύμνου, μετά τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, του Δήμου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της στέγασης του νεοϊδρυθέντος σχολείου για τη σχολική περίοδο 2014-2015.

Το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το 1ο ΕΠΑ.Λ., στην περιοχή των Περιβολίων, είναι πλήρες σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν, επομένως οι σχολικοί φορείς εκτιμούν ότι στο υπάρχον σχολείο, δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον εγγραφές μαθητών και για αύξηση των ειδικοτήτων που θα διδάσκονται. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη το γεγονός ότι διαθέσιμα κτίρια στην πόλη δεν υπάρχουν, ότι η προσπάθεια ενοικίασης χώρου δεν προχώρησε και ότι το 2ο ΕΠΑ.Λ. θα πρέπει να υποδεχτεί μαθητές από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με βάση την απόφαση του υπουργείου, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος Ρεθύμνου αναζητούν μια λύση άμεση, που θα εξασφαλίσει την ομαλή έναρξη λειτουργίας του νεοϊδρυθέντος επαγγελματικού λυκείου.

Για τον σκοπό αυτό, την ερχόμενη Τρίτη, στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της στέγασης αλλά και να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις εγγραφές των παιδιών που ενδιαφέρονται για τις νέες ειδικότητες του 2ου ΕΠΑ.Λ.

Οι πιθανές λύσεις και το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 οι πιθανές λύσεις για την στέγαση του σχολείου είναι δυο: η πρώτη αφορά τη συστέγαση του 1ου και 2ου ΕΠΑ.Λ. στο κτίριο των Περιβολίων (μετά από νέα χωροθέτηση) και η δεύτερη λύση που συζητείται, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, είναι η προσωρινή λειτουργία του νέου επαγγελματικού λυκείου στο κτίριο της Σχολής Χωροφυλακής. Μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου κτιρίου μπορεί να παραμένει κενό, μετά την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, ωστόσο η λειτουργία σχολείου στον ίδιο χώρο είναι άγνωστο αν θα εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ η συγκεκριμένη προοπτική προϋποθέτει και γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Μια ακόμα περίπτωση, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως… λύση, είναι η αναστολή λειτουργίας του 2ου ΕΠΑ.Λ. για ένα σχολικό έτος. Εφόσον ο Δήμος και Δευτεροβάθμια δεν καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα εντός των επόμενων ημερών, η Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης, μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, δεν αποκλείεται να προτείνει στο υπουργείο Παιδείας ακόμα και προσωρινή αναστολή λειτουργίας του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ρεθύμνου, αφού για να λειτουργήσει θα πρέπει εγκαίρως να έχουν προβλεφθεί οι θέσεις προσωπικού.

Σημειώνεται ότι οι 630 μαθητές που φοιτούν σήμερα στο 1ο ΕΠΑ.Λ. βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, καθώς οι υποδομές του κτιρίου που στεγάζει τη σχολική μονάδα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια.

Η ομαλή λειτουργία του 2ου ΕΠΑ.Λ. εκτιμάται ότι θα εξασφαλιστεί από το σχολικό έτος 2015-2016, όταν με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, μετά την ολκλήρωση της κατασκευής του νέου Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου, θα μεταφερθεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, στον Κόμβο Ατσιποπούλου.

Οι ειδικότητες του 2ου ΕΠΑ.Λ.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου είναι οι εξής:

Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

α) Υπάλληλος διοίκησης και οικονομικών υπηρεσιών.

β) Υπάλληλος αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού.

γ) Υπάλληλος εμπορίας και διαφήμισης.

δ) Υπάλληλος οικονομίας και διοίκησης στον τουρισμό.

Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής

Τομέας Γεωοπονίας, Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής

α) Τεχνικός φυτικής παραγωγής.

β) Τεχνικός ζωικής παραγωγής.

γ) Τεχνικός ανθοκομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου.

δ) Τεχνικός τεχνολογίας τροφίμων και ποτών.

ε) Τεχνικός δασοπονίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος.
rethnea.gr, Βαγγέλης Συνολάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση