HomeΚΟΣΜΟΣΥΠΕΞ Βενεζουέλας: «Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε αμερικανική επίθεση»

ΥΠΕΞ Βενεζουέλας: «Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε αμερικανική επίθεση»

Χόρχε Αρεάσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έτοιμη» να αντισταθεί σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης δηλώνει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο. Το πρώτο είναι η διπλωματία, ο διάλογος, η ειρήνη», αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν τη στρατιωτική οδό, έχουμε μια ένοπλη δύναμη, έναν λαό, μια εθνική πολιτοφυλακή που θα είναι ικανές όχι μόνο να αντισταθούν και να δώσουν μάχη, αλλά και να νικήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, την επομένη μιας συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Ας κάνουμε διάλογο!» προέτρεψε λέγοντας πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει διάλογο μαζί μας γιατί δεν έχει την άδεια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει τεταμένη μετά την αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση, στην οποία κάλεσε την περασμένη Τρίτη ο Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας οι Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 50 άλλα κράτη. Η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε πολυμέτωπη επίθεση προκειμένου να αυξήσει την πίεση στον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος, αν χρειαστεί, να δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να επέμβει στη Βενεζουέλα.

Χθες Κυριακή ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να «εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδιά τους για τη Βενεζουέλα και να ενεργήσουν αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον για «τις συνέπειες οποιασδήποτε απερίσκεπτης ενέργειας», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο Πομπέο από την πλευρά του απάντησε πως οι Ρώσοι «πρέπει να φύγουν» από τη Βενεζουέλα, προσθέτοντας πως «όλες οι χώρες που επενέβησαν στο δικαίωμα του βενεζουελάνικου λαού να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στη χώρα πρέπει να φύγουν».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση