HomeHL-GreeceΒουλή: Τετάρτη έως Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης

Βουλή: Τετάρτη έως Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης

Από μεθαύριο στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το τριήμερο Τετάρτη έως Παρασκευή θα διεξαχθεί η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση μετά την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό μετατροπή της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, που θα καταθέσει η ΝΔ σήμερα το απόγευμα.

Πιο συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε πριν από λίγο στη Διάσκεψη των Προέδρων, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης με ομιλία του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής – πιθανόν πριν τα μεσάνυχτα – με την ονομαστική ψηφοφορία.

Άλλωστε βάσει του Κανονισμού της Βουλής στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης δεν προβλέπεται η αντίστοιχη επιλογή της κυβέρνησης για άμεση έναρξη της συζήτησης εφόσον το επιθυμεί, όπως ισχύει στην πρόταση μομφής, αλλά η συζήτηση ξεκινά υποχρεωτικά μετά από 2 ημέρες και διαρκεί τρεις.

Να σημειωθεί ότι τη μετατροπή της πρότασης μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης το απόγευμα στην Ολομέλεια αναμένεται να ζητήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος, Γιάννης Δραγασάκης, λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στην Ξάνθη.

Η διαδικασία σύμφωνα με τον Κανονισμό ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων και όχι κάτω των 120 βουλευτών.

Έως την άλλη Τετάρτη η ψήφιση των 120 δόσεων

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις θα ξεκινήσει ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφιστεί έως την επόμενη Τετάρτη 15 Μαΐου στην Ολομέλεια με πιθανότερη ημέρα την Τρίτη 14 του μήνα.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν αφενός να «τρέξει» γρήγορα η διαδικασία, προκειμένου τα θετικά μέτρα να τεθούν άμεσα σε ισχύ, αφετέρου να υποβαθμίσουν την πολεμική της ΝΔ απέναντί της και να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα.

Κανονικά η ακρόαση Ζαΐρη

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη διάσκεψη των Προέδρων, δεν θα αναβληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της προσεχούς Πέμπτης, στην οποία έχει κληθεί η επικεφαλής της Αρχής για Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Άννα Ζαΐρη για την παραίτηση του στελέχους της Αρχής που διαχειριζόταν την υπόθεση Πετσίτη

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση