HomeΕΛΛΑΔΑ«Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» (3ος κύκλος)

«Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου» (3ος κύκλος)

«Οδυσσέας Ελύτης - Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη διάλεξη της δρος Νάντιας Στυλιανού, Μορφωτικής Συμβούλου και Διευθύντριας στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ολοκληρώνεται ο τρίτος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου», που συνδιοργανώνεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Σπίτι της Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης – Το δακτυλικό αποτύπωμα της Ελλάδας μέσα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και το υπερρεαλιστικό κίνημα» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, με ώρα έναρξης τις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα). Με το πέρας της διάλεξης θα επιδοθούν βεβαιώσεις σε όσους παρακολούθησαν τις διαλέξεις του 3ου κύκλου της Σειράς.

Η δρ Ν. Στυλιανού στη διάλεξή της θα στηριχθεί σε δύο φαινομενικά αντίθετους δρόμους, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Προσωκρατικούς, Πλάτωνα, Πλωτίνο) και το υπερρεαλιστικό κίνημα για να ανιχνεύσει τους πολιτισμικούς κώδικες του ποιητικού έργου, αλλά και για να αναλύσει πώς το μυθολογικό σύμπαν του ποιητή εναρμονίζει τις διπολικές αντιθέσεις φύσης-πολιτισμού, ορθολογισμού-μυστικισμού, θείου-ανθρώπινου.

Η εισηγήτρια, τέλος, εξετάζοντας τη συνδιαλλαγή της φιλοσοφίας των Ιώνων με τα κινήματα του μοντερνισμού και την κρυστάλλωση του ελληνικού πνεύματος μέσα από την υπέρβαση και τη σύνθεση, θα εστιαστεί στον τρόπο με τον οποίο ο Ελύτης μέσα από την ποιητική του μυθολογία και εικονοπλασία ανανεώνει την ορατότητα του κόσμου.

Η δρ Νάντια Στυλιανού σπούδασε Νεοελληνική, Γαλλική, Συγκριτική Λογοτεχνία και Φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, της Λυών και του Μονπελιέ, στο οποίο αναγορεύθηκε και διδάκτωρ.  Είναι Μορφωτική Σύμβουλος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Από το 2007 έως το 2017 διηύθυνε τον Τομέα των Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ως Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός. Έχει διδάξει νεοελληνική φιλολογία και ελληνικό πολιτισμό σε διάφορα πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Eίναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Paul Valéry του Μονπελιέ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό κεφαλαίων, άρθρων και δοκιμίων, στον Καναδά, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις της Μεσογείου στη Γαλλία (Μονπελιέ) η μονογραφία της La grécité dans l’oeuvre d’Odysseas Elytis-

Η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη (επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής της διατριβής) και το 2017 το έργο Ζητήματα ερμηνευτικής – λογοτεχνικά τοπία της Μεσογείου 19ος -21ος αιώνας (Εκδόσεις Εν Τύποις). Έχει συνθέσει τρεις ποιητικές συλλογές και εξέδωσε το πεζογράφημα Το Κόκκινο Δωμάτιο (πρώτο Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας).

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση