HomeΚΡΗΤΗΦρένο στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Φρένο στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο «ψυγείο» μπαίνει το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, καθώς η απερχόμενη δημοτική Αρχή φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να δεσμεύσει την επόμενη σε σχέση με την εξέλιξη του μεγάλου έργου, που αφορά σε μια κεντροβαρούς σημασίας παρέμβαση στην καρδιά της πόλης.

Όπως είναι γνωστό τον προηγούμενο μήνα έληξε η χρονική διάρκεια κατάθεσης προτάσεων για την ανάπλαση της πλατείας με βάση την πρόταση του μελετητή που τέθηκε σε λαϊκή διαβούλευση.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η δημοτική Αρχή δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της επεξεργασίας και της σύνθεσης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, καθώς θεωρεί ότι η ανάπλαση είναι ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσει η διάδοχη αρχή στο Δήμο Ηρακλείου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Πατρίδα» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δημήτρης Σπυριδάκης, “δεν θα ήθελα να δεσμεύσουμε τη νέα δημοτική Αρχή, η οποία έχει νωπή τη λαϊκή εντολή. Θεωρώ ότι είναι σωστό τις αποφάσεις για το κρίσιμο αυτό θέμα να τις πάρει η νέα δημοτική Αρχή, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, τις δυνατότητες και τις προοπτικές. Το βέβαιο είναι ότι εμείς αφήνουμε πίσω μας ένα πλούσιο υλικό και όλη την απαιτούμενη βάση επεξεργασίας που θα πρέπει να υπάρξει, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις της”.

Υπενθυμίζεται ότι, η αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας αποτέλεσε προεκλογική σημαία της παράταξης του δημάρχου Γ. Κουράκη από την πρώτη μάλιστα δημοτική θητεία του. Ωστόσο παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις, το σκηνικό στην κεντρική πλατεία της πόλης, όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη έργα συντήρησης της, με αποτέλεσμα σήμερα ο χώρος να είναι απαξιωμένος και να εμφανίζει δεκάδες λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα..

Τα πράγματα άλλαξαν μετά την παρέμβαση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Δημήτρη Σπυριδάκη, ο οποίος και «έτρεξε» την όλη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τους αρχικούς μελετητές της πλατείας, μετά από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδρομή. Ο τρόπος που εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν άφησε το περιθώριο ολοκλήρωσης της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει.

Σε κάθε περίπτωση, το επίμαχο θέμα της πλατείας Ελευθερίας θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα δημοτική Αρχή, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσει τα δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο θα πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένες λύσεις, αφού η σημερινή κατάσταση είναι βέβαιο ότι όχι μόνο προσβάλλει την πόλη αλλά κρύβει και κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών αφού οι κακοτεχνίες και οι φυσικές φθορές που εμφανίζει, είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν αναβλητικότητα ή ολιγωρία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση