Περαιτέρω ενίσχυση των νοτίων ανέμων αναμένεται τις επόμενες ώρες στην Κρήτη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος επισημαίνει ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας αναφέρει:

«Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα εμμένουν στην σημαντική ενίσχυση των Νοτίων ανέμων που αναμένεται να εκδηλωθεί στις επόμενες ώρες και θα επηρεάσει περιοχές της Κρήτης. Οι περιοχές στις οποίες εστιάζεται η σημαντικότερη ενίσχυση τους με εντάσεις που θα φθάνουν τα 7 Μποφώρ αλλά με μέγιστες ριπές που θα ξεπερνούν και τα 8 Μποφώρ είναι στα δυτικά τμήματα του Ν. Χανίων, στα ανατολικά του Νομού και ιδιαίτερα στο Δ. Αποκορώνου, στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Ν. Ρεθύμνου και Ν. Ηρακλείου καθώς και στα βόρεια τμήματα του Ν. Λασιθίου.

Η περίοδος των μέγιστων εντάσεων προσδιορίζεται από τις απογευματινές και τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου  καθώς  και τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής,  ενώ στη συνέχεια αναμένεται η σταδιακή εξασθένηση τους  και από το απόγευμα της ίδιας μέρας θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις  με εντάσεις που θα κυμαίνονται στα 3-4 τοπικά στα δυτικά έως και τα 5 Μποφώρ.

Από τις πραγματικές  παρατηρήσεις των Μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίες επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα προγνωστικά δεδομένα,  οι Νοτιάδες έχουν ήδη κάνει ήδη την εμφάνιση τους στο νησί μας διατηρώντας  εντάσεις στα 3-4 Μποφώρ με μέγιστες τιμές τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Επισημαίνεται ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο διάστημα αυτό της ενίσχυσης των ανέμων και περισσότερο στις περιοχές που προαναφέρθηκαν.

Όσον αφορά την καιρική κατάσταση στο νησί μας, εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις χωρίς όμως να σημειώνονται κάποια φαινόμενα πέρα από κάποιες τοπικές παροδικές πολύ ασθενείς βροχές ενώ για αύριο Κυριακή αναμένεται καλύτερη εικόνα του καιρού με περισσότερη ηλιοφάνεια. Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης επηρεάζει ήδη την Κρήτη και αναμένεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση να σημειωθεί στις ώρες ενίσχυσης των ανέμων χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα εμφανής. Ακόμη και η συγκεντρώσεις των εισπνεόμενων αιωρούμενων μικροσωματιδίων της σκόνης ελάχιστα υπερβαίνουν τα κατώτερα όρια ασφαλείας. Από το απόγευμα της Κυριακής με την στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις η μεταφορά σκόνης μετατοπίζεται ανατολικότερα επαναφέροντας καθαρότητα στην ατμόσφαιρα.

Λόγω και της εισβολής της θερμότερης μάζας από τα νότια αναμένεται την Κυριακή να σημειωθούν οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας φθάνοντας κοντά στους 28⁰C, ενώ κατά τόπους μπορεί να κορυφωθούν και λίγο υψηλότερα. Πάντως από το απόγευμα της Κυριακής η θερμοκρασία θα αρχίσει πολύ γρήγορα να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση