HomeΚΟΣΜΟΣΑγγλία: Βαριά «τραυματισμένοι» Μέι και Κόρμπιν

Αγγλία: Βαριά «τραυματισμένοι» Μέι και Κόρμπιν

Ενισχυμένα τα κόμματα υπέρ της Ε.Ε. στις τοπικές εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι τοπικές εκλογές ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ των δύο μεγάλων δυνάμεων της βρετανικής πολιτικής σκηνής ενόψει της κάλπης των βουλευτικών εκλογών. Και το αποτέλεσμά του ήταν ένα δυνατό «ράπισμα» για τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι, αλλά και ισχυρό ταρακούνημα για τους Εργατικούς του Κόρμπιν, που περίμεναν να ωφεληθούν από τις συνεχείς διαμάχες στο εσωτερικό των Τόρις. Το χάος του Brexit αφήνει βαθιά πληγωμένα και τα δύο κόμματα και εντείνει τις πιέσεις για έναν συμβιβασμό ή ένα νέο δημοψήφισμα.

Στους χαμένους και το εθνικιστικό UKIP. Αντιθέτως μεγάλοι κερδισμένοι της αναμέτρησης θεωρούνται το Ελεύθεροι Δημοκράτες που ερμήνευσαν το αποτέλεσμα ως «ψήφο υπέρ του να σταματήσει το Brexit, αλλά και οι επίσης φιλοευρωπαίοι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί υπέστησαν βαριά ήττα στις εκλογές, χάνοντας 1.334 συμβούλους και 44 δημοτικά συμβούλια. Μάλιστα έχασαν τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου του Σουέιλ για πρώτη φορά από το 2002. Οι Εργατικοί που προσδοκούσαν κέρδη, έχασαν 82 συμβούλους και έξι τοπικές αρχές, ενώ το UKIP έχασε 145 έδρες.

Στον αντίποδα οι Ελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν 703 έδρες και το Πράσινο Κόμμα αύξησε τις δικές του κατά 194 σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2015. Ο αριθμός των ανεξάρτητων συμβούλων επίσης αυξήθηκε κατά 612.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε ομιλία της σε στελέχη του Συντηρητικού κόμματος στο Λίνκολνσαϊρ, σχολίασε ότι ήταν δύσκολες εκλογές για το κόμμα που βρίσκεται εννέα χρόνια στην εξουσία και ότι το μήνυμα που δόθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα από τους πολίτες είναι «η ολοκλήρωση του Brexit».

Από την πλευρά του ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας πως θα αγωνιστεί ώστε το κόμμα του να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση