HomeHL-9Συγκλόνισαν τα κρεματόρια και το Άουσβιτς

Συγκλόνισαν τα κρεματόρια και το Άουσβιτς

Προβλήθηκε από το Κανάλι της Βουλής το τρίτο ιστορικό ντοκιμαντέρ των Κανελλάκη, Παντινάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό χθες το απόγευμα, η προβολή σε εθνικό δίκτυο από το Κανάλι της Βουλής(την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στο Άουσβιτς), του τρίτου ιστορικού και αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου…», που αναφέρεται στη σκληρή και απάνθρωπη βαρβαρότητα που βίωσαν για τετρακόσιες μέρες περίπου, από τον χειμώνα 1944 μέχρι τον Μάιο του 1945 από τους ναζί, και χιλιάδες Κρητικοί που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα του Μαουτχάουζεν.

Αμέσως μετά την προβολή που συγκλόνισε, οι δυο δημοσιογράφοι παραγωγοί έλαβαν εκατοντάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα από ολόκληρη την Ελλάδα, στους οποίους διατύπωναν ευνοϊκά σχόλια για την αποκάλυψη σε οπτικοακουστική μορφή απίστευτων γεγονότων φρίκης στα στρατόπεδα εξόντωσης που παρέμεναν για δεκαετίες κρυμμένα στα συρτάρια. «Ίσως», τόνιζαν, « να τα σκέπαζε η λήθη, και τούτο εξυπηρετεί τη σύγχρονη Γερμανία που δεν θέλει να ακούγονται οι πρωτοφανείς σε αγριότητα πράξεις των προγόνων τους…»

Μοναδικό ντοκιμαντέρ στην Κρήτη

Το ντοκιμαντέρ «Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου…», διάρκειας 28΄είναι σκηνοθεσίας του Τάσου Μπιρσίμ, τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι του 2017 από τον εικονολήπτη Γιώργο Δαράκη, την αφήγηση των κειμένων έκανε ο Νίκος Κλέτσας και το μοντάζ ο Νίκος Χριστοδούλης. Είναι το μοναδικό ντοκιμαντέρ που έχει δημιουργηθεί στη Μεγαλόνησο και ασχολήθηκε με τους Κρητικούς εκτοπισμένους στα στρατόπεδα των ναζί. Το μεγάλο μέρος της ταινίας καλύπτει τα απερίγραπτα βιώματα των, μέχρι εκείνη την περίοδο, επιζώντων μαρτύρων στην Κρήτη και στα Μεσκλά Κυδωνίας Χανίων Κώστα Βουράκη και Σταύρου Παπουτσάκη, όπως οι ίδιοι τα μετέφεραν. Ευτυχώς, πρόλαβαν και αφηγήθηκαν στην κάμερα με καθαρό μυαλό σε μεγάλη ηλικία αλλά με ζωντανές ακόμα τις εικόνες των βασανιστηρίων και των θανάτων. Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2018 «αναχώρησε» για τους άλλους κόσμους ο Βουράκης και πριν σαράντα μέρες  περίπου Παπουτσάκης. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται ακόμα μαρτυρίες ανθρώπων από τα Μεσκλά και την Κοξαρέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, που αδέλφια τους άφησαν τη ζωή τους εκεί ή κάποιοι επέστρεψαν μεν ζωντανοί αλλά με βαθιές τις πληγές του εκτοπισμού τους…

Επίτιμος δημότης ο Τάσος Μπιρσιμ

«Ανατριχιάσαμε με αυτά που είδαμε στο ντοκιμαντέρ», είπαν χθες αμέσως μετά την προβολή από το Κανάλι της Βουλής, κάτοικοι από τα Μεσκλά και από την Κοξαρέ που και αυτό το χωριό μετράει πολλούς νεκρούς στα κρεματόρια της ναζιστικής κρεατομηχανής. Και πρόσθεσαν: «Η Κρήτη έχει πολλούς ανθρώπους που η ζωή τους χωρίς λόγο έμεινε στους φούρνους και τους θαλάμους αερίων. Είναι η πρώτη φορά που πέφτει φως σε μια τόσο μεγάλη, απάνθρωπη και φοβερή περίοδο που κόστισε με τόσα θύματα στο νησί μας. Αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει να μένουν στην αφάνεια, αλλά να γίνονται γνωστά παντού και κυρίως στις νέες γενιές…»

Στο μεταξύ ενδιαφέρον για προβολές της νέας παραγωγής των Κανελλάκη και Παντινάκη, έχουν εκδηλώσει ήδη πολλοί φορείς στην Κρήτη και σε πόλεις της Ελλάδας. Ήδη, στο πρόγραμμα, έχει «κλείσει» η παρουσίαση της στα Μεσκλά στις 8 Αυγούστου, στο Στρατιωτικό Μουσείο Αγώνων στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου στις 9 του ίδιου μήνα και στην κεντρική πλατεία του Σπηλίου στις 10 Αυγούστου, όπου ο δήμος Αγίου Βασιλείου και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης με την ευκαιρία αυτή, θα ανακηρύξει επίτιμο δημότη του τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση