HomeΕΚΛΟΓΕΣΤο ΜέΡΑ25 καταθέτει την μόνη ρεαλιστική λύση για τα Κόκκινα Δάνεια

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει την μόνη ρεαλιστική λύση για τα Κόκκινα Δάνεια

Τι αναφέρει η Κρητικιά υποψήφια ευρωβουλευτής Ελευθερία Κατσούλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η υποψήφια ευρωβουλευτής Ελευθερία Κατσούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Η πνιγηρή θηλειά των ιδιωτικών Κόκκινων Δανείων παραμένει ένα καίριο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που θαλασσοδέρνεται 10 χρόνια τώρα σε αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές. Οι διαστάσεις είναι εφιαλτικές αν αναλογιστούμε πως μόνον τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά των συμπολιτών μας προς τις τράπεζες, αγγίζουν περίπου το ποσό των 100 δις ευρώ.

mera25

Η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ 25 είναι η μόνη λύτρωση που απαντά στην αδιέξοδη κατάθλιψη των καλόπιστων οφειλετών. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που νικά την απόγνωση των οικονομικά τσακισμένων συνελλήνων.

Η ΠΡOΤΑΣΗ του ΜέΡΑ25 είναι:

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων ανατίθεται σε μία Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών (ΔΕΑΔΙΧ) που έχει σαφείς στόχους και βήματα

  1. Σταδιακά μεταφέρονται από τις τράπεζες στη ΔΕΑΔΙΧ τα πιο

«κόκκινα» των δανείων. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες λαμβάνουν ειδικά ομόλογα-διαρκείας (που τα εκδίδει το κράτος εκ μέρους της ΔΕΑΔΙΧ) ίσης ονομαστικής αξίας με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες κρατούν στα βιβλία τους ως περιουσιακό στοιχείο αυτά τα ομόλογα, τα οποία δεσμεύεται να αποπληρώσει η ΔΕΑΔΙΧ μακροπρόθεσμα από τα μελλοντικά της έσοδα.

  1. Νομοθετείται μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς (α) πρώτης κατοικίας και (β) εμπορικών χώρων κάτω μιας συγκεκριμένης αξίας.
  2. Νομοθετείται το δικαίωμα των οφειλετών, των οποίων τα δάνεια πουλήθηκαν ήδη σε ιδιώτες, να αγοράζουν πίσω τα δάνειά τους στην ίδια τιμή που τα αγόρασαν οι ιδιώτες.
  3. Η ΔΕΑΔΙΧ δεσμεύεται να κρατήσει στα βιβλία της τα «κόκκινα» δάνεια έως ότου η τιμή των δεσμευμένων ακινήτων ξεπεράσει ένα επίπεδο κοντά στην προ της κρίσης τιμή. Έως τότε, οι οφειλέτες καταβάλλουν ενοίκιο στη ΔΕΑΔΙΧ (για το δικαίωμα να παραμένουν στο σπίτι τους ή να λειτουργούν το μαγαζί τους), το ύψος του οποίου προσδιορίζεται από τις δημοτικές αρχές με γνώμονα τα εισοδήματα των οφειλετών και τις τοπικές συνθήκες.
  4. Όταν, εν καιρώ, ξεπεραστεί η κρίση της αγοράς ακινήτων, οι οφειλέτες δύναται να έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν το παλαιό τους δάνειο από τη ΔΕΑΔΙΧ είτε με δόσεις είτε με εφάπαξ πληρωμή, που αντανακλά στην περίπτωση της πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίας ιδιοκτησίας εμπορικής χρήσης το κεφάλαιο που οφείλουν

Με την ίδρυση της ΔΕΑΔΙΧ επιτυγχάνονται ταυτόχρονα:

–           η προστασία της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων από τα αρπακτικά ταμεία,

–           η μείωση νέων υφεσιακών πιέσεων στην αγορά ακινήτων και

–           η εξασφάλιση των εναπομεινάντων κεφαλαίων των τραπεζών.

Στο ΜέΡΑ25 μένουμε ανυπάκουοι σε όσους επιμένουν στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή μας. Οι μνημονιακές πολιτικές ούτε από το λαβύρινθο του χρέους μας έβγαλαν, ούτε δίνουν ουσιαστικές λύσεις για τη σωτηρία των περιουσιών μας.

Στο ΜέΡΑ25 δημιουργούμε τις αληθινές προϋποθέσεις, προτείνουμε και τολμάμε τα αναγκαία νομοθετήματα ώστε να προκόψει επιτέλους η επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση