HomeΚΡΗΤΗΣτις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Καλεί σε συγκέντρωση τα μέλη του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κινητοποιήσεις της εργατικής πρωτομαγιάς συμμετέχει αύριο το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο του Ηρακλείου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.  Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με ολοένα και αυξανόμενη φτώχεια,  ολοκληρωτισμό, πολέμους και φασισμό.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσδένεται όλο και περισσότερο στο πολεμικό άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενισχύει την αντιδραστική συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ έχει αποφασίσει νέο πρόγραμμα γιγάντιων εξοπλισμών και στρατιωτικών εμπλοκών στα Βαλκάνια και την Αν. Μεσόγειο. Την ίδια ώρα χαρίζει στο κεφάλαιο τα πάντα: φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, κρατικές επιδοτήσεις, αναπτυξιακά-επενδυτικά κίνητρα, ενώ ξεπουλάει όλο τον δημόσιο πλούτο με την ένταξή του στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Διατυμπανίζει ότι τα μνημόνια «τέλειωσαν», ενώ δεν έχει καταργήσει κανένα από αυτά, ενώ μας έχει δεσμεύσει σε μνημονιακή επιτήρηση διαρκείας μέχρι το 2060. Τα μνημόνια είναι εδώ γιατί είναι εδώ η ΕΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας, οδήγησαν σε ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες το 2017 αύξησαν τα κέρδη τους  7,2 δισ. ευρώ  (αύξηση 25,8% έναντι του 2016). Για πάνω από 13.000 εγχώριες επιχειρήσεις, ο τζίρος αυξήθηκε 10% το 2017.

Παρά τις τυμπανοκρουσίες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις έχουν υπογραφεί, καθώς παρέμεινε άθικτο το μνημονιακό αντεργατικό πλαίσιο. Για τις επιχειρήσεις μειώνεται η φορολογία (4%) ενώ για τον κόσμο της δουλειάς το αφορολόγητο οδηγώντας σε μηδαμινή ουσιαστική αύξηση του μισθού. Το 22,13% των μισθωτών με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να λαμβάνει μισθό κάτω και από 300 ευρώ, ενώ το 42% του συνόλου των μισθωτών ζει με κάτω από 700 ευρώ. Στην Ελλάδα το 2018 κάτω από 20 ώρες εργάζονταν  1 στους 5 εργαζόμενους, γιατί η ευέλικτη εργασία είναι πιο κερδοφόρα για τους εργοδότες.

Η παραπάνω πολιτική εξυπηρετείται από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία η οποία τίθεται ξεκάθαρα ενάντια στους εργατικούς αγώνες και διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει πιο έμπρακτη απόδειξη από τα πρόσφατα συνέδρια ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ που χαρακτηρίστηκαν από την απροκάλυπτη παρέμβαση των εργοδοτών στα συνδικάτα και τη νοθεία, και που αποκάλυψαν με τον πιο ωμό τρόπο την εκφυλιστική πορεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό του.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές αδράνειας και συντεχνιασμού θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και όχι στη βάση μιας ιδεολογικής καθαρότητας. Θα βρίσκεται ενάντια στον εργοδοτικό και ξεπουλημένο συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής».

Διαφήμιση
Διαφήμιση