HomeΚΟΣΜΟΣΤραμπ για την έξαρση ιλαράς στις ΗΠΑ: «Κάντε το εμβόλιο»!

Τραμπ για την έξαρση ιλαράς στις ΗΠΑ: «Κάντε το εμβόλιο»!

Έχουν καταγραφεί 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «πολύ σημαντικό» να κάνουν όλοι το εμβόλιο για την ιλαρά, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία της ασθένειας αυτής από το 2000, όταν οι αρχές θεώρησαν ότι ο ιός είχε πλήρως εξαλειφθεί.

«Πρέπει να εμβολιαστούν, είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Τραμπ απαντώντας λακωνικά σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου στους κήπους του Λευκού Οίκου, πριν αναχωρήσει για την Ιντιάνα.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στις ΗΠΑ. Η έκταση της επιδημίας είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως την Ουκρανία (25.000 κρούσματα) ή τη Μαδαγασκάρη (46.000 κρούσματα). Όμως οι υγειονομικές αρχές έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί η έξαρση αυτή δείχνει πόσο ευπαθείς είναι ορισμένες ομάδες του πληθυσμού καθώς πολλοί γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, είπε από επιλογή είτε από αμέλεια, επωφελούμενοι από τη νομοθεσία που προβλέπει εξαιρέσεις για θρησκευτικούς, προσωπικούς ή «φιλοσοφικούς» λόγους.

Στις ΗΠΑ, πάνω από το 91% των παιδιών κάτω των τριών ετών έχουν κάνει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς, της ερυθράς και των μαγουλάδων. Όμως σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό, καθώς κάποιοι δυσπιστούν απέναντι στα εμβόλια ή για άλλους λόγους.

Έτσι, τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στις κοινότητες των ορθόδοξων Εβραίων του Μπρούκλιν και του Ρόκλαντ Κάουντι, κοντά στη Νέα Υόρκη, σε μια κοινότητα Εβραίων του Ντιτρόιτ και σε μια κοινότητα ρωσόφωνων στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Στη Νέα Υόρκη ο δήμος κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στις συνοικίες όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Στο Λος Άντζελες, για προληπτικούς λόγους, δύο πανεπιστήμια έθεσαν σε καραντίνα όσους φοιτητές βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με δύο ασθενείς και δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ο Τραμπ είχε συνδέσει την ταυτόχρονη χορήγηση πολλών δόσεων εμβολίων με τον αυτισμό, όμως δεν έχει επαναλάβει αυτήν την πεποίθησή του το τελευταίο διάστημα. «Δεν τάσσομαι κατά του εμβολιασμού των παιδιών σας, διαφωνώ με το να τα χορηγούμε όλα σε μια τεράστια δόση. Μοιράστε (τα εμβόλια) σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και ο αυτισμός θα μειωθεί», είχε γράψει στο Twitter το 2014. Παρόμοιες αναρτήσεις είχε κάνει την περίοδο 2012-15.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, τόσο που ορισμένοι κολοσσοί του διαδικτύου, όπως το YouTube, έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν το περιεχόμενο που προωθεί τον μη εμβολιασμό των παιδιών.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση