HomeHL-WorldΤραμπ: O Κινέζος πρόεδρος Σι θα έρθει σύντομα στο Λευκό Οίκο

Τραμπ: O Κινέζος πρόεδρος Σι θα έρθει σύντομα στο Λευκό Οίκο

Κοντά στην ολοκλήρωσή της μια εμπορική συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε χθες Πέμπτη πως «σύντομα» θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για να κλειστεί διμερής συμφωνία για το εμπόριο και να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους βρίσκονται κοντά την ολοκλήρωσή τους.

Ο Τραμπ αναφέρεται εδώ και εβδομάδες σε αυτή τη συνάντηση, αλλά δεν έχει μέχρι τώρα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Έχει εξηγήσει ότι θέλει η συμφωνία για το εμπόριο να επισφραγιστεί με μια συνάντηση κορυφής.

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι θα έλθει σύντομα» στον Λευκό Οίκο, είπε χθες ο Τραμπ, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση, κατά τη διάρκεια τελετής στους κήπους του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.

Η Ουάσινγκτον γνωστοποίησε την Τρίτη πως ο Aμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ θα βρίσκονται στο Πεκίνο από την 30ή Απριλίου για να συνεχιστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε αναμένεται κατόπιν στην αμερικανική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις από την 8η Μαΐου.

Κατά την αμερικανική προεδρία, οι συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας θα αφορούν εμπορικά ζητήματα όπως «η πνευματική ιδιοκτησία», η «εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας», οι «μη δασμολογικοί φραγμοί», «η γεωργία, οι υπηρεσίες, οι αγορές, και ο μηχανισμός εφαρμογής» της συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο ο οποίος τους έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια, έχει διαταράξει τη λειτουργία διεθνών δικτύων εφοδιασμού κι έχει θορυβήσει τις αγορές παγκοσμίως.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση