HomeΚΡΗΤΗΠρόταση για την ένταξη της κληρονομιάς των Αστερουσίων στην Unesco

Πρόταση για την ένταξη της κληρονομιάς των Αστερουσίων στην Unesco

Σε δημόσια διαβούλευση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την συμμετοχή 17 περιβαλλοντικών και πολιτιστικών φορέων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου για τη δημιουργία « Δικτύου επιχειρήσεων και φορέων» που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς σε συνέχεια της συζήτησης και δημόσιας διαβούλευσης της υποστήριξης της πρότασης ένταξης των Αστερουσίων στο πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα « ΜaB της Unesco».

Το Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής του Ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο της ένταξης του στο Δίκτυο Περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO παρουσιάσθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου, στο Πολύκεντρο Μοιρών και πρόκειται στην ουσία για την δεύτερη κατά σειρά εσπερίδα ενημέρωσης για την αειφόρο ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές.

Κεντρικός ομιλητής, ο ομότιμος καθηγητής Τμήματος Χημείας/ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Μιχαήλ Σκούλλος, ο οποίος , παρουσίασε το πρόγραμμα  περιγράφοντας τους στόχους και τις αρχές διαχείριση των περιοχών  MaB. Τέλος δε αναφέρθηκε στην εμπειρία από την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα.

Στην εσπερίδα αναπτύχθηκαν οι δράσεις και ο σχεδιασμός της Αναπτυξιακής Ηρακλείου  καθώς και η παρουσίαση του προς υποβολή φακέλου για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB

foto4

Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO (Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών με Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης) κ. Θεανώ Βρέντζου υπογράμμισε την αναγκαιότητα της πρότασης περιγράφοντας  τις  αναπτυξιακές δυνατότητες του εγχειρήματος υπερτονίζοντας την αναγκαιότητα δράσεων , συνεργειών αλλά και της ολιστικής προσέγγισης με την συμμετοχική δράση των κατοίκων στην διαχείριση ενός νέου ελκυστικού περιβάλλοντος .

foto6

«Τα Αστερούσια είναι μια περιοχή που η ιστορία τους , το φυσικό αλλά και πολιτισμικό τους περιβάλλον με προστατευόμενες περιοχές, ιδιαίτερα μνημεία (πάνω από 330) αλλά και εξαιρετικό περιβαλλοντικό απόθεμα και δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια και να μην ασχοληθούμε την σπουδαία αυτή κληρονομιά , την διάσωση , την αξιοποίηση και την ανάδειξη της . Εμείς ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με βασικό σκοπό και στόχο τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την περιοχή . Η ήπια ποιοτική ανάπτυξη που απορρέει από την εν λόγω ένταξη θα έρθει να προσθέσει στην ιστορία αυτού του τόπου που άκμασε στο παρελθόν αλλά κυρίως μπορεί να διαπρέψει και στο μέλλον «

Στην εσπερίδα παρόντες ήταν  ο Δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Μεσσαράς ο Ορειβατικός σύλλογος Αστερουσίων , ο Ορειβατικός σύλλογος Μοιρών η οργάνωση ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων και πλήθος κόσμου.

foto7

Τις εντυπώσεις κέρδισε η  ξενάγηση από την κ. Θ. Βρέντζου στην περιοχή των Αστερουσίων αλλά και η επαφή με παραγωγούς και Γυναικείους Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όπως η ίδια δήλωσε : «Τα τοπικά προϊόντα με την ένταξη της περιοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αποκτήσουν ένα δυνατό αγροδιατροφικό brand name με την υπογραφή της Unesco , τα οικολογικά προϊόντα των Αστερουσίων μπορούν να έχουν μια πολύ ισχυρή ταυτότητα πιστοποίησης με προστιθέμενη αξία»

Επόμενος σταθμός το Παρίσι όπου αναμένεται στις 7 Μάϊου να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα γραφεία της γραμματείας του προγράμματος ΜΑΒ /UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»  με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ της UNESCO Μιχαήλ Σκούλλο, και την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Αικ. Τζιτζικώστα η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία αλλά και πολυετή προσπάθεια της κ. Βρέντζου και την προοπτική που ανοίγεται για την ανάπτυξη των Αστερουσίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση