HomeHL-GreeceΣήμερα στον ανακριτή Λυκουρέζος-Παναγόπουλος

Σήμερα στον ανακριτή Λυκουρέζος-Παναγόπουλος

Τι θα υποστηρίξουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόσωπο με πρόσωπο με τον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της «μαφίας» των φυλακών Ευ. Νικόπουλου θα βρεθούν σήμερα οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, προκειμένου να απολογηθούν για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του κρατούμενου για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρου. Αμφότεροι, συνελήφθησαν, την προηγούμενη εβδομάδα σε εκτέλεση των ενταλμάτων που εξέδωσε ο ανακριτής, γεγονός που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων από συναδέλφους τους.

Οι δυο κατηγορούμενοι δικηγόροι διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014.

Στους Αλ. Λυκουρέζο και Θ. Παναγόπουλο αποδίδεται ότι υπό την παραπάνω ιδιότητά τους, ως συνήγοροι δηλαδή του Γ. Αντωνόπουλου, εκβίαζαν τον επιχειρηματίας Αρ. Φλώρο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατούμενους, προκειμένου ο καταδικασθείς σε 21 χρόνια κάθειρξη έγκλειστος επιχειρηματίας, να τους καταβάλλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό καταβάλλονταν, τότε όπως αναφέρουν στοιχεία της δικογραφίας, οι δυο ποινικολόγοι θα ενεργούσαν ώστε να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις Αλβανών κρατούμενων που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου.

Στη δικογραφία μάλιστα που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση υπάρχουν καταθέσεις δικηγόρων – κάποιοι από αυτούς κατέθεσαν και σε δημόσιο ακροατήριο στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου – σύμφωνα με τις οποίες προβλήθηκε από την πλευρά Λυκουρέζου οικονομικό αίτημα προς τον Αρ. Φλώρο και τον τότε δικηγόρο του, τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Απόπειρα εκβιασμού του από τους δυο δικηγόρους έχει καταγγείλει με καταθέσεις του στις αρχές και ο Αρ. Φλώρος.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος Ηλίας Αναγνωστόπουλος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη κατάθεσή του στη δίκη για την υπόθεση Ζαφειρόπουλου: «Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Ο Ζαφειρόπουλος με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε». Ανάλογο είναι δε και το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε στον ανακριτή ο κ. Αναγνωστόπουλος στις 27 Μαρτίου.

Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε όμως στην ίδια δίκη και ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Θέμης Σοφός. Ο δικηγόρος αναφέρθηκε σε τηλεφώνημα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, κατά το οποίο ο αδικοχαμένος συνάδελφος του, φέρεται να του είπε ότι «το γραφείο Λυκουρέζου ζητάει χρήματα». Χαρακτηριστικά, κατάθεσε στο δικαστήριο ο κ. Σοφός: «Στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι «χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα». Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σοφό, όταν ο ίδιος επικοινώνησε με τον Γ. Αντωνόπουλο και τον ενημέρωσε για την χρηματική απαίτηση, ο προφυλακισμένος σήμερα δικηγόρος φέρεται να του απάντησε: «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!».

Από την πλευρά του ο Γ. Αντωνόπουλος, δικηγόρος και ο ίδιος, υποστηρίζει ότι ο Αλ. Λυκουρέζος αξίωνε χρήματα εν αγνοία του. Σε υπόμνημα που κατάθεσε στις αρχές αναφέρει: «Όπως με ενημέρωσε ο Θέμης Σοφός, (…) ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος είχε εκφράσει την απορία του σχετικά με αξίωση υπέρογκης αμοιβής του δικηγόρου μου Αλέξανδρου Λυκουρέζου που θα τα πλήρωνε ο Αριστείδης Φλώρος, κάτι το οποίο αγνοούσα παντελώς. Κατόπιν απέστειλα επιστολή μέσω email προς τους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο, Θεόδωρο Παναγόπουλο και Θεμιστοκλή Σοφό, όπου (…) κατέστησα σαφές ότι δεν επιθυμώ κανενός είδους αποζημίωση από τον Αριστείδη Φλώρο ή οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στην υπόθεση, κι ότι δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη η έγερση εκ μέρους των δικηγόρων μου οικονομικών απαιτήσεων έναντι του Αριστείδη Φλώρου, θεωρώντας μάλιστα το ζητηθέν ποσό ως εξωφρενικό».

Μάλιστα, ο Γ. Αντωνόπουλος περιέγραψε ένα ακόμη περιστατικό κατά το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί χρήματα, ερχόμενος δε -όπως περιγράφει- σε ρήξη με τον Αλ. Λυκουρέζο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την ημέρα της δίκης πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εμού, του Λυκουρέζου, του Σοφού, του Παναγόπουλου και της πρώην συζύγου μου (..), όπου ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία μου οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέμα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει».

Στον ανακριτή σήμερα Λυκουρέζος-Παναγόπουλος

Ηδη η πλευρά του Λυκουρέζου έχει δώσει στίγμα για το πώς θα κινηθεί κατά την απολογία του ο γνωστός ποινικολόγος. Αναμένεται να αρνηθεί τις κατηγορίες και να υποστηρίξει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι ύποπτος φυγής ώστε να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα. Στη γραμμή της άρνησης αναμένεται να κινηθεί και ο Παναγόπουλος. Αμφότεροι θα υποστηρίξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ποτέ δεν ζήτησαν χρήματα από τον Φλώρο, ούτε τον εκβίασαν. «Εγώ και ο Θοδωρής (σ.σ.: ο Παναγόπουλος) μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Αν είναι δυνατόν», ήταν τα πρώτα λόγια του Λυκουρέζου έξω από το γραφείο του ανακριτή, στον οποίο οδηγήθηκε την Παρασκευή για να λάβει προθεσμία. Η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση συνεχίζεται και επικεντρώνεται πλέον και στον ρόλο που διαδραμάτισαν τέσσερις ακόμη δικηγόροι.

Ειδικότερα, ο Αλ. Λυκουρέζος θα αντικρούσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Άλλωστε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή έξω από το γραφείο του ανακριτή όπου είχε οδηγηθεί για να απολογηθεί είχε αναφέρει: «Εγώ και Θεόδωρος μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014; Αν είναι δυνατόν». Ακόμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα αρνηθεί την κατηγορία της απόπειρας εκβιασμού σε βάρος του Αρ. Φλώρου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία δεν υπάρχει καμία δική του τηλεφωνική επαφή με τους έγκλειστους Αλβανούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Από την πλευρά του ο έτερος συλληφθείς δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος, θα αρνηθεί και εκείνος τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε την υπεράσπιση του Γ. Αντωνόπουλου μόλις το 2017 ενώ η κατηγορία τον τοποθετεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Αρ. φλώρου, ο κ. Παναγόπουλος αναμένεται να αναφέρει στον ανακριτή τα όσα είχε καταθέσει πριν λίγες ημέρες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Τότε ο κ. Παναγόπουλος είχε καταθέσει πως ασχολήθηκε ως δικηγόρος με την υπόθεση Αντωνόπουλου τρία χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που είχαν γίνει. «Αν γνώριζα τις συνομιλίες του εντολέα μου (σ.σ. του Αντωνόπουλου με έγκλειστους Αλβανούς οι οποίες περιλαμβάνονται στη δικογραφία) δεν θα είχα αναλάβει την υπόθεση. Όταν πληροφορήθηκα το περιεχόμενο των διαλόγων έπεσα από τα σύννεφα. Είναι τραγικά αυτά που ζούμε. Είμαστε εν δυνάμει κατηγορούμενοι όλοι οι δικηγόροι που χειριστήκαμε την υπόθεση» .

Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ότι έμαθε εκ των υστέρων «ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που χειριζόταν από την πρώτη στιγμή την υπόθεση ζήτησε 200.000 ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά Φλώρου», διευκρινίζοντας πως είναι κάτι που συνηθίζεται σε περιπτώσεις συμβιβασμού.

Τα πρόσωπα

Το «Θέμα» καταγράφει τα πρόσωπα που συνθέτουν τη σκοτεινή υπόθεση που χαρτογραφήθηκε ως «μαφία των φυλακών», αλλά και τον βαθμό της εμπλοκής τους σε αυτή με βάση τα έως τώρα στοιχεία της ανάκρισης.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος
Κατηγορούμενος ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορείται ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014 και αποπειράθηκε να εκβιάσει τον Αριστείδη Φλώρο με στόχο να του αποσπάσει 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να είπε στον Ζαφειρόπουλο: «Εμείς ελέγχουμε τους Αλβανούς». Η φράση του αυτή ερμηνεύεται ως αναφορά στους αλλοδαπούς κακοποιούς, συγκρατούμενους του Φλώρου στον Κορυδαλλό, οι οποίοι είχαν ήδη απειλήσει τον κρατούμενο επιχειρηματία ότι θα κάνουν κακό στην οικογένειά του, εάν δεν τους έδινε 5 εκατ. ευρώ. Η εμπλοκή του Λυκουρέζου όμως στην υπόθεση πιθανολογείται και από καταγεγραμμένες συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία. Ακόμη, επιβαρυντικές για τον γνωστό ποινικολόγο είναι και οι μαρτυρίες δύο πολύ γνωστών συναδέλφων του: των Ηλία Αναγνωστόπουλου και Θέμη Σοφού. Αμφότεροι, επικαλούμενοι συνομιλίες που είχαν με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, κατέθεσαν ότι «το γραφείο Λυκουρέζου ζητούσε λεφτά». Ειδικά δε η κατάθεση του Αναγνωστόπουλου, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος για μικρό διάστημα τον Φλώρο, ήταν καταλυτικής σημασίας: «Μου είπε (σ.σ.: ο Ζαφειρόπουλος) ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200.000-300.000; Μου λέει ‘‘μιλάμε για πολλά’’! Του λέω 1 εκατ.; Και μου λέει ‘‘βάλε’’. Του λέω 2; Μου λέει ‘‘καλά είσαι’’! Ο Ζαφειρόπουλος μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος, παρουσία του Παναγόπουλου, ο οποίος δεν μίλησε». Ο Λυκουρέζος, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, ήταν ο συνήγορος του Αντωνόπουλου (πολιτική αγωγή) στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του – είχε δηλαδή αντίδικό του τον Φλώρο. Σε πρώτο βαθμό ο Φλώρος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ως ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας του Αντωνόπουλου.


Θεόδωρος Παναγόπουλος
Βαριές κατηγορίες για εκβιασμό

Αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Ηταν και ο ίδιος μαζί με τον Λυκουρέζο συνήγορος του Αντωνόπουλου. Οπως έχει καταθέσει ο Φλώρος, ο Παναγόπουλος τον είχε συναντήσει στις φυλακές και του είχε πει πως, αν δεχόταν να πληρώσει τα έξοδα που είχε κάνει ο Αντωνόπουλος για την ασφάλειά του, τότε θα έκλειναν το θέμα. Σύμφωνα με την κατάθεση Φλώρου, το ποσό που του ανέφερε ο Παναγόπουλος δεν έφτανε καν στις 40.000 ευρώ. Ο Φλώρος κατέθεσε ότι αρνήθηκε να πληρώσει οτιδήποτε «για κάτι που δεν έχω κάνει», όπως είπε, και η συζήτηση σταμάτησε εκεί. Αυτή η συνάντηση έγινε τον Μάιο του 2017.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα πάντα με τον Φλώρο, συγκρατούμενοί του τού μετέφεραν το μήνυμα ότι, αν δεν δώσει 5 εκατ. ευρώ στους Αλβανούς για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους στην υπόθεση της απόπειρας κατά του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, θα κινδύνευαν ο ίδιος και η οικογένειά του. Οι Αλβανοί κακοποιοί είχαν καταθέσει ότι ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας του Αντωνόπουλου ήταν ο Φλώρος.

Ακολούθησε, όπως κατέθεσε ο έγκλειστος επιχειρηματίας, συνάντηση του Ζαφειρόπουλου με τους Λυκουρέζο και Παναγόπουλο. Σε αυτή ο Λυκουρέζος φέρεται να είπε στον Ζαφειρόπουλο: «Ο Αντωνόπουλος δεν θέλει να καταδικαστεί ο Φλώρος. Πες του να δώσει 2 εκατ. ευρώ και εμείς θα αποσύρουμε τις κατηγορίες και θα φροντίσουμε οι Αλβανοί να υποχωρήσουν». Σύμφωνα με τον Φλώρο, ο Παναγόπουλος έμεινε αμέτοχος στη συζήτηση.

Αριστείδης Φλώρος
Γιατί τον εκβίαζαν δικηγόροι και ποινικοί

Είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο έχει υφανθεί η τρομερά αυτή σύνθετη υπόθεση. Τον Οκτώβριο του 2017 ο Φλώρος περιγράφει για πρώτη φορά σε ανακριτή την όλη ιστορία από τη δική του πλευρά. Στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τον Σεπτέμβρη του 2016 διάβασα ένα άρθρο εφημερίδας που με κατονόμαζε ως ηθικό αυτουργό σε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας. Οταν το διάβασα εξοργίστηκα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι κάποιος είχε μπλέξει χωρίς λόγο το όνομά μου σε κάτι τέτοιο. Αμέσως πήγα στον Μιχάλη (σ.σ.: Ζαφειρόπουλο), του έδειξα το άρθρο και του ζήτησα να με εκπροσωπήσει σε αυτή την υπόθεση. Η υπόθεση αφορούσε την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Αντωνόπουλου Γεώργιου, που είχε γίνει το 2014. Γι’ αυτή και άλλες υποθέσεις ποινικού αντικειμένου είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί. Αυτοί οι δύο, μετά από συνάντηση που είχαν με τον Αντωνόπουλο στις φυλακές στα Χανιά, ισχυρίστηκαν ότι είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί μου και πως εγώ τους έδωσα την εντολή να σκοτώσουν τον Αντωνόπουλο.

Εν ολίγοις, ο Μιχάλης δέχτηκε να με υπερασπιστεί, παρόλο που εκείνος δεν αναλάμβανε συχνά ποινικές υποθέσεις. Το έκανε κυρίως εξαιτίας της προσωπικής μας φιλίας, αλλά και επειδή γνώριζε πολύ καλά τι άτομο είμαι και πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ευσταθούν οι σε βάρος μου κατηγορίες. Τον Φλεβάρη του 2017 εγώ ξαναμπήκα στη φυλακή. Κάποια στιγμή, λοιπόν, τον Μάιο του 2017, έτυχε να έρθει για να συναντήσει έναν πελάτη του εδώ στον Κορυδαλλό ο ένας από τους συνηγόρους του Αντωνόπουλου». Ο Φλώρος εννοούσε τον Θεόδωρο Παναγόπουλο, αποφεύγοντας όμως να τον κατονομάσει τότε, καθώς, όπως είπε, ένιωθε φόβο για τη ζωή του. Αργότερα, όμως, σε άλλες καταθέσεις του, όπως και τώρα στον ανακριτή Νικόπουλο, ο Φλώρος φέρεται να κατονόμασε τόσο τον Παναγόπουλο όσο και τον Λυκουρέζο, λέγοντας ότι οι δύο δικηγόροι τον εκβίαζαν ζητώντας του μέσω του Ζαφειρόπουλου 2 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αντωνόπουλος
Και θύμα και κατηγορούμενος

Πρόκειται για τον δικηγόρο που βρίσκεται ταυτόχρονα στη θέση και του θύματος και του κατηγορούμενου. Ο Αντωνόπουλος κατηγορείται επίσης ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και για απόπειρα εκβίασης του Φλώρου. Γι’ αυτές τις κατηγορίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, έχει προφυλακιστεί. Ο Αντωνόπουλος ήταν δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ στη δίκη για την υπόθεση της Energa, όπου βασικός κατηγορούμενος είναι ο Φλώρος. Δηλαδή ήταν αντίδικος με τον Φλώρο, ο οποίος σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε για την υπόθεση της Energa σε 21 χρόνια κάθειρξη. Μέσω του νέου πλέον συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, ο Αντωνόπουλος υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου επειδή ως δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ πέτυχε τη δέσμευση λογαριασμών ύψους 200 εκατ. ευρώ των εταιρειών Energa και Hellas Power.

O Αντωνόπουλος επικαλείται ακόμη και e-mail με ημερομηνία 3/9/2017 προς τους συνηγόρους του Λυκουρέζο, Παναγόπουλο και Σοφό. Ο τελευταίος τον είχε εκπροσωπήσει για μικρό διάστημα. Σε αυτό ο Αντωνόπουλος απευθυνόμενος στους Λυκουρέζο και Παναγόπουλο επισημαίνει: «Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην αμοιβή την οποία ο Αλέξανδρος (σ.σ.: ο Λυκουρέζος) και ο Θόδωρος (σ.σ.: Παναγόπουλος) ζήτησαν από τον Ζαφειρόπουλο προκειμένου να μην υπάρξει αληθής και επιθετική παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Φλώρου». Ωστόσο, συνεχίζει να εκπροσωπείται από τους Λυκουρέζο και Παναγόπουλο μέχρι και τη σύλληψή του στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Ο Αντωνόπουλος αναφέρεται όμως και σε συνάντηση που είχε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017, μέρα έναρξης της πρωτοβάθμιας δίκης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του, με τους συνηγόρους του Λυκουρέζο και Παναγόπουλο. Οπως λέει, κατά τη συνάντηση αυτή «ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Λυκουρέζο εξαιτίας των εν αγνοία μου οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέμα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει».


Κλοντιάν Λεκοτσάι
Ο αρχηγός της «μαφίας των φυλακών»

Κατηγορείται ως αρχηγός της μαφίας των φυλακών. Είναι κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού και ήρθε σε επαφή με τον Αντωνόπουλο λίγους μήνες μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του. Οπως υποστηρίζει ο Αντωνόπουλος τον Μάρτιο του 2015, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Λεκοτσάι, ο οποίος αργότερα κατηγορήθηκε ως ένας εκ των ηθικών αυτουργών στην υπόθεση δολοφονίας Ζαφειρόπουλου.
Οπως υποστηρίζει ο Αντωνόπουλος, ο Λεκοτσάι του ζήτησε να συναντηθούν στις Φυλακές Κέρκυρας, όπου κρατούνταν τότε. Ο Αντωνόπουλος αναφέρει ότι, αφού ενημέρωσε την Αστυνομία, πήγε στο ραντεβού και εκεί ο Λεκοτσάι του ζήτησε να τον βοηθήσει να μεταφερθεί στις Φυλακές Χανίων έναντι στοιχείων που θα του έδινε. Τα στοιχεία που θα παρείχε ο Λεκοτσάι στον δικηγόρο θα καταδείκνυαν ότι ο Φλώρος ήταν ο εντολέας της απόπειρας σε βάρος του. Αργότερα, στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντωνόπουλου, ο Λεκοτσάι κατέθεσε ως μάρτυρας και υποστήριξε ότι πίσω από τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του δικηγόρου βρίσκεται ο Φλώρος.

Ωστόσο, όταν αργότερα στην έρευνα των Αρχών μπήκε ο κοριός της ΕΥΠ, ο Λεκοτσάι συνομιλεί συχνά με τον Αντωνόπουλο και του ζητεί χρήματα ακόμη και για να στείλουν στην Αλβανία τη σορό άλλου κρατουμένου που δολοφονήθηκε στη φυλακή. Οι συνομιλίες αυτές καταγράφονται αφού η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Αντωνόπουλου έχει ολοκληρωθεί και ο Φλώρος έχει καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός της.
Μάλιστα, σε κάποιες από τις συνομιλίες αυτές ο Λεκοτσάι λέει στον Αντωνόπουλο να βοηθήσει και «ο κ. Αλέξανδρος». Μάλιστα, στη δικογραφία, μεταξύ άλλων, υπάρχει και η εξής αναφορά του Λεκοτσάι για τον Λυκουρέζο: «Τώρα εντάξει εγώ που είμαι Αλβανός, θα το πιστέψετε ότι ζητήσαμε 5 εκατομμύρια; Γιατί είπα λάθος 5 χιλιάρικα, 5 εκατομμύρια…»

Για τον Λεκοτσάι και τις συναντήσεις που είχε μαζί του στη φυλακή, ο Αντωνόπουλος είχε πει στην απολογία του στον ανακριτή Νικόπουλο: «Είναι ο μόνος μάρτυρας που έχω. Δεν είναι πάντα υπό την επήρεια ηρωίνης. Μου αρέσει δεν μου αρέσει, είμαι υποχρεωμένος αυτόν να ακούω. Για όσο ακόμα θα είναι ζωντανός…».

Ενδεικτικό, ωστόσο, του πόσο μπερδεμένη αλλά και σκοτεινή είναι αυτή η υπόθεση είναι το εξής γεγονός: ο Λεκοτσάι κατηγορείται μαζί με δύο συμπατριώτες του, τον Ολντι Ντούλτσε και τον Αρμπερ Μπάκο, για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Ωστόσο, οι Μπάκο και Ντούλτσε καταδικάστηκαν ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας εις βάρος του Αντωνόπουλου. Ηταν δηλαδή εκείνοι που τον πυροβόλησαν. Για την ιστορία, ο Μπάκο σφαγιάστηκε άγρια μέσα στη φυλακή. Κατηγορούμενος για τη δολοφονία του είναι ο κρατούμενος Ιμπραχίμ Μπραχιμάι, ο οποίος είναι ένας εκ των κατηγορουμένων ως φυσικών αυτουργών της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, ο Μπραχιμάι και ο καταζητούμενος κακοποιός Ενο Μάτα ήταν αυτοί που επισκέφθηκαν τον Ζαφειρόπουλο στο γραφείο του στις 12 Οκτωβρίου του 2017. Φέρονται να του είπαν πως τον επισκέφτηκαν για να δώσει το «μήνυμα» στον Φλώρο να τους «μοιράσει τα λεφτά από την Κύπρο». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήταν γνωστό από δημοσιεύματα ότι ο Φλώρος είχε λογαριασμούς στην Κύπρο με εκατομμύρια τα οποία προέρχονταν από την υπόθεση της Energa.

Χρυσούλα Κιουμουρτζή
Στενές σχέσεις με τον Αλβανό μαφιόζο

Πρόκειται για τη δεύτερη δικηγόρο -μετά τον Γιώργο Αντωνόπουλο- που έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» κατηγορούμενη για εγκληματική οργάνωση. Η συγκεκριμένη δικηγόρος, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που υπάρχουν στη δικογραφία, φέρεται να έχει μια πιο στενή προσωπική σχέση με τον Λεκοτσάι. Η Κιουμουρτζή, που αρνείται τις κατηγορίες, ακούγεται να συνομιλεί μαζί του και να του δίνει πληροφορίες για τη χωροταξική διαμόρφωση των χώρων του δικαστηρίου όπου μεταφέρεται ο κακοποιός για να δικαστεί. Αυτές οι συνομιλίες οδήγησαν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι η δικηγόρος συνέδραμε τον Λεκοτσάι στα σχέδιά του να αποδράσει.

«Πώς θα μπορούσα να σκεφτώ ότι θα σχεδίαζε κάποια επίθεση ή απόδραση από το ακροατήριο, αφού τόσο εντός όσο και εκτός αυτού υπήρχαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης και επιτήρησης, εξονυχιστικός έλεγχος κατά την είσοδο στην αίθουσα με σωματικό έλεγχο από ειδικό μηχάνημα και έλεγχος αποσκευών με άδειασμα της τσάντας κιόλας;» είχε αντιτείνει στην απολογία της η δικηγόρος.

Και αγωγή Λυκουρέζου κατά Παπακώστα

Λίγο πριν ο κ. Λυκουρέζος περάσει την πόρτα του ανακριτή σήμερα για να απολογηθεί οι δικηγόροι του αναμένεται καταθέσουν αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, όπως δήλωσε χθες ο συνήγορος του ποινικολόγου , κ. Θρασύβουλος Κονταξής.

Ο κ. Λυκουρέζος στρέφεται κατά της κυρίας Παπακώστα για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας με αφορμή τις δηλώσεις που η ίδια έκανε στην ΕΡΤ και με τις οποίες έδινε συγχαρητήρια τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής για τις συλλήψεις των δυο δικηγόρων, αναφέροντας παράλληλα πως «ξεκαθάρισε η κόπρος του Αυγεία».

Ο κ. Κονταξής σε δήλωση του χθες, ανέφερε: «Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες η κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων. Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κυρίας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κυρία Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις. Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σ βάρος της κυρίας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου, του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση