HomeΚΡΗΤΗEκπαιδευτικό πρόγραμμα 2018 – 2019 «Ειδική Οικογένεια»

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα 2018 – 2019 «Ειδική Οικογένεια»

Της Αγωγής υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρόγραμμα «Ειδική» Οικογένεια αναφέρεται στην οικογένεια που φροντίζει μέσα στους κόλπους της ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Το άτομο μπορεί να είναι το παιδί, ο μπαμπάς ή η μαμά. Σε κάθε περίπτωση η οικογένεια αντιμετώπισε τη διαφορετικότητα και την ξεπέρασε. Έκανε το μέλος της ισάξιο.

Οι ειδικές οικογένειες τις περισσότερες φορές τρέφουν αισθήματα λατρείας για τα μέλη τους με ειδικές ανάγκες. Και αυτό όχι γιατί τα λυπούνται αλλά γιατί τα θαυμάζουν. Θαυμάζουν αυτήν την «αντίφαση», από τη μια το άτομο είναι ευάλωτο αλλά από την άλλη είναι πολύ δυνατό. Αυτή η δύναμη λοιπόν είναι μεταδοτική και πάει από μέλος σε μέλος μέσα στην οικογένεια κάνοντας την ισχυρή σαν ατσάλι.

Σκοπός του Προγράμματος αλλά και της Ημερίδας είναι οι μαθητές και το ευρύ κοινό να γνωρίσει αυτές τις οικογένειες, να γνωρίσει τη δύναμή τους και να εμπνευστεί απ’ αυτήν.

Σε καμία περίπτωση ούτε το Πρόγραμμα ούτε η Ημερίδα δε επιδιώκουν να εστιάσουν σε αισθήματα οίκτου και συμπόνιας. Αντίθετα μέσα από τη γνωριμία μ’ αυτές τις οικογένειες οι μαθητές και οι πολίτες του Ηρακλείου θα ανακαλύψουν έναν κόσμο με βαθιά αξιοπρέπεια, σεβασμό και υπερηφάνεια.

Η Ημερίδα θα αφιερωθεί στον Κωνσταντίνο Κριτζά, σημαιοφόρο του 3ου ΓΕΛ, που έφυγε νωρίς.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ειρήνη Βελιβασάκη, Αλκινόη Μοσχίδου, Μικαέλα Παπαδάκη, καθηγήτριες φιλόλογοι

Συντονίστρια: Αλκινόη Μοσχίδου

Μαθητές: 35 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου χωρισμένοι σε 7 ομάδες των 5 παιδιών

Ημερίδα: Η Ημερίδα απευθύνεται τόσο στους μαθητές, όσο και στους πολίτες του Ηρακλείου. Σκοπός της είναι να προσεγγίσει το ζήτημα επιστημονικά αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό του Ηρακλείου σε ζητήματα πρακτικά, που αφορούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της βιωματικής εκπαίδευσής τους πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα. Η Ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 στο Αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου από το πρωί και θα κορυφωθεί το απόγευμα με προβολή ταινίας μαρτυριών και θεατρικό (μέλη του άτομα με ειδικές ανάγκες).

Πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διεξαχθεί Ημερίδα με θεματικό κέντρο την ειδική οικογένεια.

Διερμηνεία στη νοηματική καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας.

Εργαστήρια μαθητών: αναλύονται παρακάτω

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Μαζί με την κυρία Βελιβασάκη συμμετέχουν ο διευθυντής του 3ου Λυκείου, Μανόλης Αλεξάκης και οι καθηγήτριες Κλέλια Μπουραντά, Ροζάνα Κονδυλάκη, Βαγγελιώ Αναγνώστου.

Τα παιδιά μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και κινηματογραφικές ταινίες έρχονται σ’ επαφή με την τέχνη που περιβάλλει αυτές τις οικογένειες.

Εξάλλου η μία συμμετοχή ομιλητή στην Ημερίδα αφορά απόλυτα το συγκεκριμένο εργαστήριο. Πρόκειται για τον Καθηγητή του Πανεπιστημιου Κρήτης, του τμήματος Θεάτρου, Μανόλη Σειραγάκη, ο οποίος θα αναλύσει την περίπτωση του Μικρού Έγιολφ, του Ίψεν.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Τα παιδιά μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους γι αυτές τις οικογένειες. Εκτός αυτού θα φιλοτεχνήσουν την αφίσα της Ημερίδας αλλά και τις προσκλήσεις. Πηγή έμπνευσής τους η γνωριμία τους με οικογένειες.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ

Οι μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή σ’ αυτό το εργαστήριο θα βιντεοσκοπήσουν τις μαρτυρίες των μελών των οικογενειών, που είναι αρκετά και θέλουν να απευθυνθούν σ’ όλο τον κόσμο του Ηρακλείου. Τα παιδιά θα προχωρήσουν στο μοντάζ και στη σύνθεση των μαρτυριών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Αρκετές οικογένειες προτίθενται να φιλοξενήσουν τα παιδιά που επιθυμούν για μία ημέρα, για να ζήσουν την καθημερινότητα τους σε πραγματικό χρόνο και τόπο.

Μία ακόμη δράση είναι βιωματικότητα της τυφλότητας κλείνοντας τα μάτια τους με την απαραίτητη φροντίδα μας μέσα στο σχολείο. Τέλος, θα διαβάσουν σε ανθρώπους που δε μπορούν να το κάνουν, μία δράση που στηρίζεται έμπρακτα από την κυρία Βεληβασάκη.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης

Με το Σύλλογο ΑΜΕΑ Ν. Ηρακλείου

Με το Χαμόγελο του Παιδιού

Με το Σύλλογο Τυφλών Ν. Ηρακλείου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμοί

  • Μ. Σειραγάκης, Καθηγητής Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ο Μικρός Έγιολφ του Ίψεν
  • Ε. Καρτσωνάκη, Ψυχολόγος, Η χρονική διάρκεια αποδοχής της αναπηρίας του μέλους της οικογένειας
  • Γ. Μηλαθιανάκης, Λογοθεραπευτής, Επαγγελματίας υγείας: προέκταση της «ειδικής» οικογένειας
  • Α. Μοσχίδου, Καθηγήτρια 3ου και 1ου ΓΕΛ, Ειδική καθημερινότητα
  • Γ. Ζουγανέλης, Ηθοποιός-τραγουδιστής, Βιωματική εμπειρία
  • Ένας ομιλητής που δεν έχει οριστεί, ομιλία για την υιοθεσία παιδιών με αναπηρία

Ανάμεσα στις ομιλίες (ιντερλούδια) τα παιδιά θα παρουσιάζουν το έργο τους: πεζά κείμενα, ποιήματα, μουσική, κινηματογράφηση μαρτυριών, μουσικά κομμάτια, ζωγραφικοί πίνακες.  Όλα εμπνευσμένα από τις οικογένειες που γνώρισαν.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση