HomeHL-GreeceΑπάντηση της Ελλάδας στον Ακάρ: Μας απειλείτε με πόλεμο

Απάντηση της Ελλάδας στον Ακάρ: Μας απειλείτε με πόλεμο

Να μάθετε να σέβεστε το Διεθνές Δίκαιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές προκλήσεις

Την άμεση και αιχμηρή απάντηση της Ελλάδας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου, Αλέξανδρου Γεννηματά, κάλεσε την Άγκυρα να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει. H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».

Κουμουτσάκος: Να πάψουν να προκαλούν εκείνοι που απειλούν με casus belli

«Εκείνοι που με το «casus belli» απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ακάρ

Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προχώρησε σε μια απαράδεκτη και πέρα για πέρα προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ακάρ ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη να βρεθεί μια φόρμουλα προκειμένου να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Με την στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου παραβιάζονται ξεκάθαρα οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Στο πλαίσιο του δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου και στο πλαίσιο των καλών σχέσεών μας περιμένω από τον Έλληνα ομόλογο μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το ζήτημα αυτό, όπως και για άλλα ζητήματα», είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η δήλωση Ακάρ μεταδόθηκε ως «έκτακτη επικαιρότητα» στην Τουρκία και έχει προκαλέσει συζητήσεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ουσιαστικά, ο Χουλουσί Ακάρ θέτει το ζήτημα της πλήρους αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου, την ώρα φυσικά που η Τουρκία διατηρεί παρανόμως στρατεύματα στην Κύπρο και προκαλεί καθημερινά με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.

Προφανώς οι Τούρκοι είναι σε πανικό και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεταθέσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η Δύση περιθωριοποιεί την Άγκυρα η οποία με σπασμοδικές κινήσεις επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Θυμίζουμε πως μόλις πριν από μερικές ημέρες σημειώθηκε νέα τουρκική πρόκληση με τουρκικά μαχητικά να παρενοχλούν ελικόπτερο Huey που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά από τη Ρόδο στη Μεγίστη (Καστελλόριζο).

Την προκλητική κίνηση της Άγκυρας επιχείρησαν να διαψεύσουν οι Τούρκοι ισχυριζόμενοι πως το περιστατικό ποτέ δεν έλαβε χώρα.

newsbomb.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση