HomeΚΡΗΤΗΗ Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ομιλία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Γ. Αλεξάκη στην εκδήλωση για τον ευρωσκεπτικισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πολιτική εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κρήτης και την ενδυνάμωση των σχέσεων της με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα Γιώργος Αλεξάκης κατά την χθεσινοβραδινή παρέμβαση-ομιλία του στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου με θέμα «Ευρωσκεπτικισμός και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση» με την συμμετοχή Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Ο κ. Αλεξάκης, στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα «Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Κέντρου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία των Ευρωβουλευτών Στέλιου Κούλογλου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιώργου Γραμματικάκη, Κωνσταντίνου Παπαδάκη και Νότη Μαριά, αναφέρθηκε στους λόγους που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε., στον αυξανόμενο λαϊκισμό, στην οικονομική και βιομηχανική παρακμή που οδηγούν στην αντι-ευρωπαική ψήφο, στις αιτίες την ανόδου της άκρας δεξιάς και αριστεράς τα τελευταία χρόνια, στους τρόπους αντιμετώπισης.

aleksakhs-perifereia

Παράλληλα ο κ. Αλεξάκης συγχαίροντας τον Δήμο Ηρακλείου για την διοργάνωση της εκδήλωσης, επεσήμανε τον σημαντικό παρεμβατικό ρόλο που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δημοκρατικών θεσμών της, και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει για την ευημερία των πολιτών της.

«Ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων, της ΤΑ είναι σημαντικός – διότι δρουν σε ένα επίπεδο πολύ κοντά στον πολίτη, Η ΤΑ ακούει τον πολίτη και ο πολίτης ακούει την ΤΑ είναι μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης.  Πολύ πρόσφατα, οι Σοσιαλιστές Περιφερειάρχες συμβολικά από όλη της Ευρώπη, εκδήλωσαν τις κοινές του θέσεις στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και στον Φρανς Τίμερμανς, για τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών, καθώς και για την πολιτική συνοχής στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Βασικές θέσεις των Σοσιαλιστών Περιφερειαρχών είναι : ο καίριος ρόλος των Περιφερειών, η συμβολή τους στην ενίσχυση της επικουρικότητας, αλλά και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, διασφαλίσεις στις μελλοντικές ευρωπαϊκές στρατηγικές σε ό, τι αφορά στην εργασία, ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, στη δικαιοσύνη και την ισότητα, μεταναστευτικό, καταπολέμηση ρατσισμού, και στην αναγνώριση της συνοχής ως κύριας επενδυτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες Ευρωβουλευτές συνέχισε:  «Για να βοηθηθεί η ΤΑ από τη ΕΕ χρειάζονται τα κονδύλια και ειδικά οι χρηματοδοτικοί πόροι για την πολιτική της ΣΥΝΟΧΗΣ. Εμάς μας ενδιαφέρει να διατηρηθεί η πολιτική ΣΥΝΟΧΗΣ και να αυξηθούν τα κονδύλια της.  Αγαπητοί Ευρωβουλευτές τη ΣΥΝΟΧΗ και τα μάτια σας κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού της ΕΕ».

Η Περιφέρεια Κρήτης στην Ε.Ε.

Ο κ. Αλεξάκης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις πολιτικές εξωστρέφειας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης και συγκεκριμένα:

–           Με τη συμμετοχή  σε 10 δυναμικά ευρωπαϊκά δίκτυα

–           Τις σχέσεις που αναπτύσσει με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες και περιφέρειες από την Κίνα και την Ασία

–           Τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα

Τέλος περιέγραψε τις στρατηγικές πολιτικές που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της στρατηγικής ατζέντας την Ε.Ε. που αφορούν στην «Γαλάζια Οικονομία», την «Κυκλική Οικονομία», στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη μετανάστευση, στην αποτελεσματική πολιτική που υλοποιεί ως δυναμικό μέλος της CPMR – της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Ευρωπαϊκών Περιφερειών όπου ασκεί την Αντιπροεδρία, και στην διακομματική επιτροπή SEARICA.

Διαφήμιση
Διαφήμιση