HomeHL-WorldΗΠΑ: Ο υπερ-κυκλώνας «Μάικλ» ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 27 χρόνων

ΗΠΑ: Ο υπερ-κυκλώνας «Μάικλ» ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 27 χρόνων

Το φαινόμενο αναβαθμίστηκε σε κατηγορία 5, έναν χρόνο μετά το σαρωτικό του πέρασμα από τη Φλόριντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σφοδρότητα του κυκλώνα Μάικλ, που ισοπέδωσε τον περασμένο χρόνο ένα μέρος της Φλόριντας, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από Αμερικανούς επιστήμονες, που κατέταξαν το φαινόμενο στη σπάνια κατηγορία 5, τη μεγαλύτερη που υπάρχει.

Ο Μάικλ έπληξε την περιοχή στις 10 Οκτωβρίου του 2018, συνοδευόμενος από ανέμους 257,5 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Με ανέμους να υπερβαίνουν τα 251 χλμ/ώρα, ένας κυκλώνας κατατάσσεται στην κατηγορία 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, την ταξινόμηση της σφοδρότητας των τροπικών κυκλώνων.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=wSXvcveNSTQ

Πρέπει να ανατρέξει κανείς στο 1992 και τον κυκλώνα Άντριου για να βρει έναν κυκλώνα κατηγορίας 5 που να έπληξε τις ΗΠΑ. Μονάχα δύο κυκλώνες αυτής της ισχύος είχαν καταγραφεί κατά το παρελθόν στη χώρα, από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο κυκλώνας Λέιμπορ Ντέι το 1935 και ο κυκλώνας Καμίλ το 1969.

Ο κυκλώνας Μάικλ προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων κι άφησε πίσω του τοπία απόλυτης καταστροφής στη Φλόριντα και σε άλλες τρεις αμερικανικές Πολιτείες.

kyklonas2

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση