HomeHL-WorldΈρευνα καταρρίπτει «μύθους» των ευρωεκλογών

Έρευνα καταρρίπτει «μύθους» των ευρωεκλογών

Ευμετάβλητες οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη ρευστότητα στο ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα κατέγραψε έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, καταρρίπτοντας τον μύθο της πόλωσης. Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη σε 14 χώρες, «οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος είναι ευμετάβλητες», καθώς «πλήθη ψηφοφόρων μετακινούνται ανάμεσα στα αριστερά και στα δεξιά κόμματα».

«Το 70% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν οπωσδήποτε στις κάλπες των ευρωεκλογών είναι μετακινούμενοι ψηφοφόροι, που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο κόμμα», σημειώνει, εκτιμώντας τον αριθμό των περιπλανώμενων ψηφοφόρων σε 97 εκατομμύρια. Η έκθεση χαρακτηρίζει «μύθο» την εκτίμηση ότι στις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν αυτοί που πιστεύουν στην Ευρώπη με αυτούς που πιστεύουν στα κράτη. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν αυτούς που θεωρούν αξιόπιστους φορείς αλλαγής σε σημαντικά θέματα», σημειώνει.

«Μύθος» χαρακτηρίζεται η υπόθεση ότι οι εκλογές θα κριθούν με άξονα το μεταναστευτικό. Στα κριτήρια ψήφου περιλαμβάνονται «εσωτερικά ζητήματα, όπως ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός, η οικονομία και το βιοτικό επίπεδο». «Αντί να ρέπουν προς τα άκρα, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι τελούν σε σύγχυση και κινούνται προς κάθε κατεύθυνση, ανάμεσα στα δεξιά και στα αριστερά και ανάμεσα στους λαϊκιστές και στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις».

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση