HomeHL-CultureΤο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε στο κοινό της Κύπρου το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε στο κοινό της Κύπρου το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εμβληματικό έργο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, το «Άξιον Εστί», το οποίο μελοποίησε και μετέτρεψε σε ορατόριο ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, παρουσίασε στο κυπριακό κοινό το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) στις 13 Απριλίου 2019 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και χαρακτηρίζεται ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την Κύπρο με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα.

Τη συναυλία χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ενώ τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέγνωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κυπριανός Λούης. Ακόμη, προβλήθηκε εισαγωγική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο ΡΙΚ, στις 24 Μαΐου 1964, πριν από την πρώτη ακρόαση του ορατόριου.

Το «Άξιον Εστί» ερμήνευσαν οι χορωδίες Brucknerchor Linz της Αυστρίας και Cantus Novus Femina, με εικοσαμελή ορχήστρα δωματίου και συμμετείχαν επίσης οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες: Γιώργος Καλογήρου (ως λαϊκός τραγουδιστής), Ανδρέας Ζένιος (ως βαρύτονος/ψάλτης) και Νεοκλής Νεοκλέους (ως αφηγητής).

Η διεύθυνση της ορχήστρας ανήκε στον Κωνσταντίνο Δημηνάκη, πολυβραβευμένο και έναν από τους πλέον ανερχόμενους μαέστρους της νέας γενιάς, με έδρα την Αυστρία.

Το «Άξιον Εστί» διακρίνεται για την παιδευτική του αξία και είναι ένα έργο-σταθμός, που προάγει διαχρονικές αξίες, όπως τη δικαιοσύνη και την αγωνιστικότητα. Η παρουσίαση του ορατορίου καθήλωσε το πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Λατσιών.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου οφείλει θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Λατσιών για την αμέριστη υποστήριξη και τη διάθεση των υπηρεσιών του για την επιτυχία της παράστασης και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, στον Φιλελεύθερο και στο ραδιόφωνο Active που ανέλαβαν την επικοινωνία της εκδήλωσης.

Το ΑΠΚΥ επεδίωξε και έθεσε ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, λόγω της αντικειμενικά μεγάλης προσέλευσης, πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη συναυλία και λυπούμαστε για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε άθελά μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση