HomeHL-WorldΠαναγία των Παρισίων: Τρομάζουν τα «ευάλωτα σημεία» στον εμβληματικό ναό

Παναγία των Παρισίων: Τρομάζουν τα «ευάλωτα σημεία» στον εμβληματικό ναό

Το χρονικό του πύρινου ολέθρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δευτέρα βράδυ, 15 Απριλίου 2019… Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα την Παναγία των Παρισίων, τον Καθεδρικό ναό-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, να παραδίδεται στις φλόγες, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα. Στις 10 το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δημοσιοποιεί το χειρότερο σενάριο που μπορούσε να προκύψει. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη φωτιά», αναφέρει ενδεικτικά, ενισχύοντας την αγωνία και τον τρόμο που προκαλούσε η πιθανή ολική καταστροφή του εμβληματικού ναού. Λίγη ώρα αργότερα, μία μεγάλη νίκη έχει επιτευχθεί. Παρ’ ότι η ξύλινη στέγη έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το εσωτερικό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καπνό και τις φλόγες, γίνεται γνωστό ότι το κυρίως κτίριο θα παραμείνει όρθιο και ότι θα αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή του.

Η Παναγία των Παρισίων έμεινε όρθια, περνώντας μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες στην ιστορία της. Το κτίριο, αν και «πληγωμένο», θα εξακολουθήσει να στέκεται εκεί, που εδώ και εννέα αιώνες αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο «Κουασιμόδος» θα εξακολουθήσει περιπλανιεται στους αχανείς χώρους του ναού, τα ανεκτίμητα έργα θα επιστρέψουν και ο ναός θα ανακατασκευαστεί, με τη συνδρομή και των ιδιωτών, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να προσφέρουν τα εκατομμύριά τους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

https://www.youtube.com/watch?v=K9BtS-GZIFo

 

Το χρονικό του ολέθρου

Πώς συνέβη αυτή η μεγάλη τραγωδία; Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ανακατασκευή της οροφής, το απόγευμα της Δευτέρας. Το εργοτάξιο έκλεισε στις 18:45. Στις 18:50 άρχισαν να βγαίνουν καπνοί. Μία ώρα μετά, στις 17:50, καταρρέει η ξύλινη στέγη και η κορυφή του κωδωνοστασίου. Αμέσως μετά, χάνεται στις φλόγες και το υπόλοιπο κωδωνοστάσιο. Στις 23:00, οι 400 και πλέον πυροσβέστες έχουν σταθεροποιήσει την κατάσταση και παρ’ ότι οι φλόγες εξακολουθούν να διακρίνονται καθαρά, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάσβεσή της. Στις 3 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά τίθεται υπό έλεγχο.

Ακολουθεί γράφημα με το χρονικό της καταστροφικής πυρκαγιάς:

panagia1

Το πρώτο πόρισμα για τις ζημιές

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ’ ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση