HomeHL-WorldΑδιανόητο: Το 70% των Ρώσων βλέπει θετικά τον Στάλιν

Αδιανόητο: Το 70% των Ρώσων βλέπει θετικά τον Στάλιν

Ποσοστό ρεκόρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κι όμως, το 70% των Ρώσων αξιολογεί θετικά τον ρόλο του Ιωσήφ Στάλιν, ένα ποσοστό ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Levada-Centr, το 52% των Ρώσων αξιολογεί ως μάλλον θετικό το έργο του Στάλιν και το 18% θεωρεί πως ήταν εξ ολοκλήρου θετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μετρήσεις που είχαν γίνει το διάστημα 2006-2009, το ποσοστό υποστήριξης στην πολιτική του Στάλιν κυμαινόταν στο 39-49%.

Μόνο το 19% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τον ρόλο του Στάλιν. Το 11% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να αξιολογήσει τον ρόλο του Στάλιν, ενώ το 41% δήλωσε ότι τον αντιμετωπίζει με σεβασμό, το 6% με συμπάθεια και το 4% με θαυμασμό. Απέχθεια και οργή προκαλεί στο 6% των Ρώσων, φόβο στο 3% και μίσος επίσης στο 3%. Σημειώνεται ότι το 1% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο Στάλιν.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό των Ρώσων που δικαιολογούν τις σταλινικές διώξεις, που ήταν κάτω του 30% έως το 2011. Τώρα, το 46% των ερωτηθέντων τις υποστηρίζουν (το 13% απόλυτα και το 33% σε κάποιο βαθμό). Σημειώνεται ότι το ερώτημα που τους τέθηκε ήταν: «Ήταν δικαιολογημένο να έχει ο σοβιετικός λαός ανθρώπινα θύματα την περίοδο του Στάλιν, για να πετύχει τους στόχους και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσα σε μια σύντομη χρονική περίοδο;».

Περισσότερο θετικά βλέπουν τον Στάλιν εκείνοι που στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ψήφισαν τον εθνικιστή ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκ. Πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά υποστήριξης προς το πρόσωπο του Στάλιν μεταξύ των ψηφοφόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο πάντως απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. «Προς τον παρόν δεν είχαμε την δυνατότητα να μελετήσουμε λεπτομερώς την έρευνα αυτή του Levada, γι’ αυτό είναι δύσκολο να πω κάτι», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση