HomeΕΛΛΑΔΑΑπεργία και πορεία από εργαζόμενους σε ΜΚΟ

Απεργία και πορεία από εργαζόμενους σε ΜΚΟ

Για τις εξώσεις σε πρόσφυγες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απεργία προχώρησαν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να φύγουν πρόσφυγες από τα διαμερίσματα που διαμένουν.

Πέρα από την απεργία, οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ έκαναν συγκέντρωση στο Μουσείο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που πήραν άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει να φύγουν από τα σπίτια που διαμένουν, λαμβάνοντας τρία μηνιαία βοηθήματα. Η απόφαση αφορά περίπου 200 ανθρώπους και σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοστεί και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες, προκειμένου να αδειάσουν θέσεις έτσι ώστε να μεταφερθούν άλλοι από τη Λέσβο και τη Σάμο.

«Καλούμαστε εμείς να αξιολογήσουμε για την ευαλωτότητα των προσφύγων, ποιος μπορεί να αποχωρήσει και ποιος όχι από τα διαμερίσματα. Αρνούμαστε να το κάνουμε. Οικογένειες θα βρεθούν στο δρόμο, άστεγοι, χωρίς καμία μέριμνα», δήλωσε στο ΑΠΕ μία εργαζόμενη σε ΜΚΟ. «Οι διοικήσεις των ΜΚΟ παραμένουν αμέτοχες και πετούν το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις εξώσεις», πρόσθεσε συνάδελφός της. Αμφότερες ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, γιατί θα στοχοποιηθούν από την εργασία, κατά δήλωσή τους.

«Το υπουργείο υποστηρίζει πως οι πρόσφυγες έχουν περάσει ενταξιακές διαδικασίες και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη ζωή τους μόνοι τους, πράγμα όμως που δεν ισχύει. Το ενταξιακό θέμα το έχουν αναλάβει οι ΜΚΟ, οι οποίες λειτουργούν ως εταιρίες, το ζητούμενο είναι τα κέρδη, όπως για κάθε εργοδότη. Κανένα ενταξιακό κομμάτι, ως τώρα, δεν έχει προχωρήσει και ουσιαστικά καλούνται οι άνθρωποι να ενταχθούν μόνοι τους, πράγμα αδύνατο», είπε η μία από τις εργαζόμενες.

Οι ίδιες περιέγραψαν με μελανά χρώματα και τις εργασιακές σχέσεις στις ΜΚΟ, μιλώντας για ολιγόμηνες συμβάσεις, ασταθές εργασιακό περιβάλλον, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δεδουλευμένων, υποστελέχωση των δομών και απολύσεις μεταξύ άλλων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση