HomeΚΡΗΤΗΕΕ σε Νίκο Ανδρουλάκη: Αδιαφορία της Ελλάδας για τον λαγοκέφαλο

ΕΕ σε Νίκο Ανδρουλάκη: Αδιαφορία της Ελλάδας για τον λαγοκέφαλο

«Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει μέτρα τόσο για τον περιορισμό του πληθυσμού των λαγοκέφαλων όσο και για την αποζημίωση των ψαράδων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας επιβεβαιώνει ο Επίτροπος Βέλλα απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει κάποιο σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από το λαγοκέφαλο, ένα επικίνδυνο και τοξικό ψάρι, που επηρεάζει το οικοσύστημα της Μεσογείου περιορίζοντας περαιτέρω τα αλιευτικά αποθέματα της περιοχής και προκαλώντας παράλληλα σοβαρές οικονομικές ζημιές, καθώς καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Ο πληθυσμός του αυξάνεται συνεχώς και, από την είσοδό του στην Μεσόγειο, η τοξικότητά του έχει τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας «παρέχει χρηματοδότηση για την στήριξη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας», κυρίως για να αποτραπεί η περαιτέρω εισβολή χωροκατακτητικών ξένων ειδών. Όμως όπως σημειώνει ο Επίτροπος, «η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει κάποια πρόταση για τη στήριξη έργων για την αντιμετώπιση» αυτού του είδους των ψαριών. Σημειώνει επίσης ότι αν το επιθυμεί η Ελλάδα το Ταμείο θα μπορούσε να καλύψει τις ζημιές που υφίστανται οι ψαράδες, καθώς βασική προϋπόθεση είναι το ενδιαφερόμενο Κράτος Μέλος να «έχει καθορίσει τέτοια δράση στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα».

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι αποκαρδιωτικό ενώ στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά προβλήματα με την τρομακτική αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων, ενός τοξικού και επικίνδυνου για τον άνθρωπο ψαριού, η Κυβέρνηση να μην εκμεταλλεύεται τα εργαλεία που της δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να αδιαφορεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα που επηρεάζει τόσο το περιβάλλον όσο και τη βιωσιμότητα των ψαράδων».

Διαφήμιση
Διαφήμιση