HomeΓΝΩΜΕΣΕνας Δήμος ισχυρός, προσβάσιμος για όλους και κοινωνικά δίκαιος

Ενας Δήμος ισχυρός, προσβάσιμος για όλους και κοινωνικά δίκαιος

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Νίκος Εμμ. Μαυροματάκης Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Δημοτική Κίνηση Ηράκλειο 375 Υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης

Ζούμε στην Κρήτη  το νησί που αναπτύχθηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός. Έναν τόπο ευλογημένο,  σταθμό για την παραγωγή και το  εμπόριο, το σημείο συνάντησης πολιτισμών που γέννησε μία πόλη με λαμπρή και μεγάλη ιστορία. Το Ηράκλειο που όλοι αγαπάμε.

Το Ηράκλειο που όλοι θέλουμε  να γίνει  και πάλι κέντρο του πολιτισμού και να αποκτήσει δυναμική στα πρότυπα των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών πόλεων .

Ως αυριανή Δημοτική αρχή έχουμε τη θέληση και το όραμα να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα διασφαλίσει στα άτομα με αναπηρία μια πιο ανεξάρτητη, αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Στο Ηράκλειο που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας δεν έχουν καμιά θέση αγκυλώσεις και ανισότητες. Μπορούμε να τα καταφέρουμε φτάνει να προωθήσουμε στοχευμένες στρατηγικές πρωτοβουλίες. Διαθέτουμε άλλωστε τεράστια εμπειρία ζωής σ’ αυτά τα ζητήματα.

Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για ένα φιλικό αστικό περιβάλλον για τα άτομα με αναπηρία.

Ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα τους προσφέρει ευκολία στις μετακινήσεις τους και πρόσβαση σε μέρη και χώρους που μέχρι τώρα βάση των υποδομών αποτελούσαν απαγορευμένους χώρους για τα άτομα αυτά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσβαση στη θάλασσα, το επαναστατικό σύστημα Seatrak και η εγκατάστασή του σε κάθε παραλία του δήμου μας.

Φυσικά υπερασπιζόμαστε το δεδομένο και αυτονόητο το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης κάθε δημότη με κινητική αναπηρία  σε δημόσια κτήρια, υπηρεσίες, χώρους εστίασης, άθλησης και αναψυχής με τη βοήθεια υποδομών που διέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τους κανόνες ασφαλείας της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα σεβόμαστε τις θέσεις στάθμευσης που εξυπηρετούν οχήματα συμπολιτών μας με αναπηρία. Τις διαβάσεις και τις σημάνσεις για τους συνανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής. Παράλληλα ενισχύουμε την καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού στη διαφορετικότητα.

Δημιουργούμε  υπό την αιγίδα του Δήμου ενός παρατηρητήριο που αρχικά θα κάνει μια απογραφή του πραγματικού πληθυσμού ΑΜΕΑ. Στη συνέχεια το πλήθος αυτών  των πολιτών που θα προκύψει να ταξινομηθεί, με κριτήρια τη δημοτική ενότητα, το φύλο, την ηλικία τους τη μορφή και το μέγεθος της αναπηρίας τους.

Έτσι τα προβλήματα και οι ανάγκες καταγράφονται επαρκώς  σε ατομικό επίπεδο γεγονός που σε δεύτερη φάση θα προσφέρει αποτελεσματικότερες λύσεις και προτάσεις σε συλλογικό επίπεδο.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος απαιτείται σίγουρα η συμβολή και η συνεργασία ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως είναι το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και τα τμήματα νοσηλευτικής και κοινωνικής εργασίας.

Στη κοινωνία του σήμερα , στη κοινωνία της κρίσης η ανάγκη απασχόλησης είναι μεγάλη. Τα άτομα με αναπηρία δεν αποτελούν εξαίρεση στο κανόνα.

Θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία αλλά και οι ευνοϊκές συνθήκες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Μία σύγχρονη ιδέα αποτελεί η δημιουργία μίας πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης εργασίας αποκλειστικά για ΑΜΕΑ. Γνωστοποιούνται οι ανάγκες και οι δυνατότητες εκατέρωθεν και εξετάζονται τα περιθώρια και το πλαίσιο της συνεργασίας.

Εδώ μπορούμε και πάλι να παρέμβουμε και να δώσουμε ως κίνητρο  ένα ποσοστό μείωσης των δημοτικών τελών στον εργοδότη που θα προσλαμβάνει στην επιχείρησή του άτομα με αναπηρία. Έστω και ένας να επωφεληθεί απ’ αυτή τη διαδικασία ως τοπική κοινωνία θα έχουμε κερδίσει πιστεύω πολλά.

Τέλος να μεριμνήσουμε για την πρόσβαση τους σε μνημεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα μέτρο που σε συνδυασμό με το φιλικό αστικό περιβάλλον σίγουρα θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση και για τη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας αφού θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τουριστών με αναπηρία.

Απαιτείται σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας. Όμως με οδηγό τις αρχές, το όραμα και την εμπειρίας μας μπορούμε να προσφέρουμε μία όαση ελπίδας και ανάπτυξης στα άτομα με αναπηρία.

Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών μας επιλογών. Περιβάλλουμε με την έμπρακτη στήριξή μας τα άτομα με αναπηρία αλλά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο σύνολό τους.

Σκοπός και επιδίωξη μας ένας Δήμος ισχυρός, προσβάσιμος για όλους και κοινωνικά δίκαιος.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση