HomeHL-WorldΟ Ασάνζ κινδυνεύει με τουλάχιστον 5 χρόνια φυλακή στις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ κινδυνεύει με τουλάχιστον 5 χρόνια φυλακή στις ΗΠΑ

«Ναρκισσιστή» αποκάλεσε τον Ασάνζ βρετανός δικαστής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσοι παρακολουθούν εδώ και καιρό την υπόθεση του Τζούλιαν Ασανζ, γνωρίζουν ότι αν και ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, η παρουσία του εκεί δεν ήταν πλέον καλοδεχούμενη και οι σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας δεν ήταν αγαστές. Εξάλλου, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ήταν που είχε αποφασίσει να προστατέψει τον Ασάνζ.

Μετά την απομάκρυνσή του από το τιμόνι της χώρας, ο διάδοχός του κληρονόμησε τον Mr. Wikileaks, τον οποίο εξαρχής αντιμετώπισε ως βαρίδι. Ενδεικτικό του κλίματος, είναι ότι δύο μήνες νωρίτερα, η κυβέρνησή χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρεσβεία της Βρετανίας «ανυπόφορη». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρεσβείας στις 28 Μαρτίου ότι ανακαλούνται κάποια από τα προνόμια του, ανάμεσα στα οποία το να δέχεται επισκεπτήριο αλλά και η πρόσβασή του στο ίντερνετ και στο τηλέφωνο.

Μια πηγή προσκείμενη στο WikiLeaks ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία «εγκατέστησαν συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία για να εμποδίσουν τον Ασάνζ να αναρτά μηνύματα στο Twitter και να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου γενικά». Κατά την ίδια πηγή, δόθηκε και εντολή στους διπλωμάτες της πρεσβείας να αρνούνται να επιτρέπουν σε επισκέπτες που θέλουν να δουν τον Τζούλιαν Ασάνζ την είσοδο στην πρεσβεία της χώρας».

Αφορμή στάθηκαν αναρτήσεις του Ασανζ σχετικά με τη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, καθώς και την καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία. «Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Ασάνζ δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρίνισε λίγες εβδομάδες νωρίτερα ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Υποστηρικτές του Ασάνζ έδωσαν μία άλλη εικόνα. Ένας πρώην διπλωμάτης της χώρας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η στροφή του Ισημερινού οφείλεται στην «απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου Λενίν Μορένο να στρέψει τη δημόσια προσοχή μακριά από την αποκάλυψη εγγράφων που μαρτυρούν ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του». Εξάλλου, ο πρόεδρος Μορένο κατηγορεί ανοιχτά τον Ασάνζ και το Wikileaks ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, μεταξύ των οποίων είναι συνομιλίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails και φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όπως και να έχει, επρόκειτο για μία προαναγγελθείσα σύλληψη! Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες όπου δεκάδες άνδρες κυριολεκτικά σέρνουν τον αγνώριστο και ταλαιπωρημένο Ασανζ, ενώ εκείνος φωνάζει ακατάληπτα προς τις κάμερες προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση