HomeHL-9Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η ρύθμιση των 120 δόσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tον δρόμο προς τη Βουλή αναμένεται να πάρει εντός των επόμενων ημερών το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που θα περιλαμβάνει την πολυπόθητη ρύθμιση των έως 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 34 δισ. ευρώ  θα περιλαμβάνεται και η ένταξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το πρώην ΙΚΑ.

Τα χρέη των εργοδοτών, βέβαια, δεν θα επανυπολογιστούν. Κατά συνέπεια, η όποια έκπτωση θα αφορά μόνο τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Αντίθετα, στην περίπτωση των μη μισθωτών, ο επανυπολογισμός θα οδηγεί ακόμη και σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις να ανοίξει προς το τέλος Απριλίου και η  ρύθμιση να διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση θεωρείται ως η ύστατη ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτήν όσοι χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Είναι πολλοί, αφού βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ οι συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ, από συνολικά 1,4 εκατ. οφειλέτες.

Βασική προϋπόθεση ένταξης όλων είναι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες-βεβαιωμένες οφειλές εντός του 2019. Συνεπώς, για να ενταχθούν, θα πρέπει να εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές τους.

Βάσει του σχεδιασμού, το σχέδιο νόμου ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (πρ. ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) θα προβλέπει τα εξής:

  • Δίνεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών. Προσοχή όμως. Αφορά μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κούρεμα της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει βέβαια και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
  • Μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 85%. Η μείωση αφορά και τα χρέη της περιόδου 2002-2016.
  • Ρυθμίζεται η εναπομείνασα οφειλή σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.
  • Για τους αγρότες, η δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ πιθανότατα δεν θα ενταχθούν και στη διαδικασία του επανυπολογισμού, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε στο παρελθόν για τις εισφορές.
  • Τέλος, για τα χρέη των εργοδοτών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα ανέρχεται στο 100%. Και σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

nextdeal.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση