HomeHL-CultureΠλήθος κόσμου στην παρουσίαση του λευκώματος «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη»

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του λευκώματος «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη»

Κατάμεστη η αίθουσα στη Δημοτική Πινακοθήκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο η παρουσίαση του λευκώματος του Δήμου Μαλεβιζίου «Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη»

Για το λεύκωμα μίλησε ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Κώστας Τριγώνης, ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης, οι δημοσιογράφοι Μαρία Καλλέργη και Κορίνα Καφετζοπούλου, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου Γιάννης Ντουλάκης και ο επιμελητής του λευκώματος, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη Γιώργος Τζωράκης.
parousiasi-13
Το παρών στην εκδήλωση παρουσίασης έδωσαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαλλιωτάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, Νίκος Χρονάκης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγους Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Σωκράτης Κεφαλογιάννης (και νυν υποψήφιος) και Σταύρος Χαλκιαδάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Σπύρος Καλλέργης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και ξενοδοχειακού κλάδου, πανεπιστημιακοί, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου και ο υπ. Δήμαρχος Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εκδήλωση.
parousiasi-8
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος ως άψογος οικοδεσπότης υποδέχτηκε προσωπικά όλους τους προσκεκλημένους, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Αγαπητοί μας δημότες, αγαπητοί φίλοι του Δήμου Μαλεβιζίου, με χαρά σας καλωσορίζω απόψε εδώ στην Τύλισο. Σε ένα από τα στολίδια του τόπου μας, την Δημοτική Πινακοθήκη, για την παρουσίαση του Λευκώματος «Δήμος Μαλεβιζίου, Από την Αμμουδάρα στον Ψηλορείτη». Ενός καλαίσθητου φωτογραφικού λευκώματος, που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μόλις μήνες, σε συνεργασία του Δήμου μας με τις Εκδόσεις Μίλητος.

Φίλες και φίλοι, υπήρξε πρωτοβουλία του Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Ντουλάκη η έκδοση αυτού του Λευκώματος. Εκείνος συνόδευσε για πρώτη φορά στο Δήμο μας τον παρευρισκόμενο απόψε κοντά μας, εκδότη της Μιλήτου κ. Νίκο Χαϊδεμένο, μεταφέροντάς μας, επίμονα μάλλον, την πρόταση για την έκδοση αυτή. Για να είμαι ειλικρινής, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σταθήκαμε με επιφύλαξη σε αυτή την πρόταση. Ήμασταν θυμάμαι πολύ επιφυλακτικοί όχι, βέβαια, για την εκδοτική ποιότητα του εγχειρήματος, την οποία εγγυόταν άλλωστε το κύρος των Εκδόσεων «Μίλητος».

Η αγωνία μας βασιζόταν στο πραγματικό ζήτημα της δίκαιης εκπροσώπησης της κάθε περιοχής του Δήμου Μαλεβιζίου. Ούτως ώστε αφενός να μην υπάρξουν παράπονα ότι αδικήσαμε κάποιους τόπους, και αφετέρου να συμπεριληφθεί στο Λεύκωμα αυτό, αντιπροσωπευτικά, ο κύριος μνημειακός και φυσικός πλούτος της περιοχής, όλα δηλαδή τα βασικά αξιοθέατα του Δήμου Μαλεβιζίου. Άλλωστε, ποιος από τους ανθρώπους των εκδόσεων Μίλητος, που είναι κι αυτοί βέβαια επισκέπτες στον τόπο μας, θα ήταν σε θέση να εντοπίσει και να αναδείξει τις φανερές και τις κρυμμένες ομορφιές του Δήμου Μαλεβιζίου;

Ο προβληματισμός αυτός είναι αλήθεια ότι βράδυνε κάπως τη τελική μας απόφαση για την έκδοση. Τελικά, πάντως, αποφασίσαμε, να δεχτούμε την πρόκληση, σκεφτόμενοι ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιες αξιολογούν ως πραγματικές ομορφιές του τόπου, οι φωτογράφοι της «Μιλήτου», που και εκείνοι για πρώτη φορά θα έβλεπαν την περιοχή μας.

Οφείλω όμως να πω ότι κι εμείς ως δήμος Μαλεβιζίου επιβάλαμε μια δικλείδα ασφαλείας για την επιτυχία του εγχειρήματος. Θα είχαμε εμείς τον τελευταίο λόγο κατά την προετοιμασία της έκδοσης, ώστε να μην παραληφθούν αξιοθέατα που δεν έπρεπε να απουσιάζουν από το φωτογραφικό αυτό Λεύκωμα. Την ευθύνη αυτή ανέλαβε ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, επί χρόνια ειδικός σύμβουλός μου για τον πολιτισμό και τα μνημεία στο Δήμο Μαλεβιζίου. Εκείνος υπέδειξε εν πολλοίς τα κύρια αξιοθέατα που έπρεπε να φωτογραφηθούν κι έγραψε και τις σχετικές περιγραφές που συνοδεύουν τις εικόνες των τόπων και των μνημείων.

Η επιστημονική ενασχόληση του Γιώργου με την ιστορία του τόπου, με τα μνημεία του, τον πολιτισμό του, τον υλικό και τον άυλο, επέβαλλε εκείνον ως κατάλληλο ΚΑΙ για τη συγγραφή των εισαγωγικών κειμένων του Λευκώματος. Όπως έχω γράψει και στον πρόλογο της έκδοσης, η εργασία αυτή είναι λεπτή και απαιτητική, καθώς μέσα σε λίγο χώρο πρέπει να περιγραφεί η πολυπρόσωπη, μέσα στο χρόνο, φυσιογνωμία του πολιτισμού του Μαλεβιζίου. Και ευτυχώς το επιτύχαμε. Σήμερα, και μετά από 3 σχεδόν μήνες κυκλοφορίας του Λευκώματος, πιστεύουμε, ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει το κοινό εγχείρημα του Δήμου Μαλεβιζίου και των εκδόσεων «Μίλητος».

Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα για τον όμορφο τόπο μας. Με λιτά και εύληπτα επεξηγηματικά κείμενα σε δύο γλώσσες- τα ελληνικά και τα αγγλικά- για όλους τους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους. Και βέβαια με εντυπωσιακές φωτογραφίες από όλους τους οικισμούς του Δήμου Μαλεβιζίου, τα κυριότερα μνημεία του, τις πανέμορφες παραλίες, τις φυσικές ομορφιές, τα έργα των ανθρώπων.

Τρεις μήνες μετά την έκδοσή του το Λεύκωμα του Δήμου Μαλεβιζίου, έχει ήδη αποσταλεί σε σημαντικές πρεσβείες του εξωτερικού. Έχει επιπλέον προσφερθεί σε επίσημους επισκέπτες στο Δήμο μας, και συνόδευσε επίσημες αντιπροσωπείες του Δήμου μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και πρέπει να επισημάνω ότι όλοι όσοι το κρατήσουν στα χέρια τους, ήδη από το πρώτο ξεφύλλισμα, μένουν εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα της έκδοσης και βέβαια από την ομορφιά του τόπου μας.

Το Λεύκωμα αυτό αποτελεί οπωσδήποτε ένα πρώτης τάξεως περιηγητικό οδηγό για τους επισκέπτες στο Δήμο μας. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα αποτελέσει και έναν πολύ καλό πρεσβευτή του τόπου μας, για την προσέλκυση πολλών νέων επισκεπτών, μετά την προγραμματιζόμενη αποστολή του σε όλες τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης. Και αυτό θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός από τους κύριους προγραμματικούς στόχους της δημοτικής μας αρχής: Την ενίσχυση δηλαδή της τουριστικής κίνησης στην ενδοχώρα του δήμου Μαλεβιζίου, η οποία είναι τόσο αναγκαία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ όσους συνετέλεσαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου. Τόσο εκείνους από το Δήμο μας όσο, βέβαια, και από τις εκδόσεις Μίλητος.

Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω θερμά και τους ανθρώπους που θα πρωταγωνιστήσουν στην αποψινή παρουσίαση.

Πρώτα – πρώτα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής μας Πινακοθήκης που μας φιλοξενεί απόψε, ο οποίος θα συντονίσει, με μαεστρία, όπως κάθε φορά, την αποψινή συζήτηση.

Και ύστερα τις δύο εκλεκτές κυρίες της συντροφιάς μας, τις έγκριτες δημοσιογράφους των ειδησεογραφικών μέσων της περιοχής μας, την κυρία Μαρία Καλλέργη και την κυρία Κορίνα Καφετζοπούλου. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να μας πουν απόψε και οι δύο κυρίες, με τη διεισδυτική και καθαρή, δημοσιογραφική ματιά τους.

Και άφησα τελευταίο, επίτηδες, για να τον τιμήσω ιδιαιτέρως, τον γκεστ σταρ της βραδιάς, τον αγαπημένο όλων μας ηθοποιό Νίκο Βερλέκη, που μας κάνει τη μεγάλη τιμή να βρίσκεται απόψε μαζί μας.

Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής, παραγωγός και σκηνοθέτης τιμάει την εκδήλωση μας και θέλω ειλικρινά να τον ευχαριστήσω εγκάρδια για την αποψινή, ανιδιοτελή παρουσία του στο Δήμο μας. Η γνώμη του μάλιστα για το φωτογραφικό Λεύκωμα που παρουσιάζουμε σήμερα, και για τον τόπο μας γενικότερα, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο κ. Νίκος Βερλέκης, εκτός από άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, είναι κατά κάποιο τρόπο και συνάδελφός μας, έχοντας διατελέσει πρόσφατα αντιδήμαρχος στο Δήμο Καισαριανής.

Αγαπητέ Νίκο σε ευχαριστούμε πολύ για την πρόθυμη συμμετοχή σου στην αποψινή εκδήλωση, η οποία συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της.

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ και όλους εσάς που είστε απόψε μαζί μας και δίνεται περιεχόμενο στην όμορφη αυτή παρουσίαση. Σας ευχαριστώ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση