HomeHL-MarketΗμερίδα της Τράπεζας Πειραιώς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη

Ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στην ανάπτυξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αγροδιατροφικός τομέας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η συνεργασία, η καινοτομία και η εκπαίδευση είναι πλέον το τριπλό στοίχημα, προκειμένου ο αγροδιατροφικός τομέας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των αγορών.

Οι προοπτικές που ανοίγονται για τους Ελληνες παραγωγούς και το εθνικό εισόδημα συζητήθηκαν εκτενώς στην ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Αγροδιατροφή -προκλήσεις και προοπτικές», που διοργάνωσαν σήμερα 10 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης-ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος-ΣΒΕ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

«Σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μετάβασης από την παραδοσιακή στην ευφυή γεωργία και κτηνοτροφία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια προόδου και εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, ενισχύοντας τον εθνικό πλούτο και το εισόδημα των παραγωγών» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Περικλής Μήτκας.

«Η παγκόσμια ζήτηση για  αγροδιατροφικά προϊόντα  παρακολουθεί  τις δημογραφικές εξελίξεις, ενώ η παραγωγή ήδη ενσωματώνει τεχνολογίες που προάγουν σε διάφορα επίπεδα την αειφορία και  προσαρμόζεται με δημιουργικό τρόπο προς τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες και προτιμήσεις των καταναλωτών» επισήμανε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης.

«Η μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, είναι οι δυο βασικές προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής τα επόμενα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν ισχυρό και εξωστρεφή αγροδιατροφικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία η οικονομία μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ωστόσο στράφηκαν στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 44,3%. Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, η αγροδιατροφή θα αποτελέσει και πάλι τον πρωταγωνιστή των εξαγωγών και της ανάπτυξης» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη «Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» του αγροδιατροφικού τομέα και που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο βήμα του προς τα μπροστά.

Κατ’ αρχήν η συνεργασία, δεδομένου ότι η μεταποίηση έχει τις πληροφορίες της αγοράς και μπορεί να καθοδηγήσει τους παραγωγούς. Η καινοτομία, που στηρίζεται στη γνώση της αγοράς και ακολουθεί τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών.

Και η εκπαίδευση, καθώς η ταχύτατη μεταβολή της τεχνολογίας και η χρήση των καινοτομιών προϋποθέτει, την προσαρμογή και την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ως κεντρικός πυλώνας της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, έχοντας διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία 3 δισ. € σε νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις το 2018 «Είναι απόλυτα προετοιμασμένη – μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της, όπως αυτός έχει επικοινωνηθεί στο πλάνο Agenda 2020-  να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το ρόλο, στοχεύοντας τα €4δισ. σε νέες χορηγήσεις κατά το τρέχον έτος» τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος.Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Γ. Μητράκης, Δημοσιογράφος –συντονιστής, Π. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ, Εμ. Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΒΕΘ, Αθ. Σαββάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΒΕ, Γ. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΕ, Χρ. Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς.

Στην εξωστρέφεια του αγροαδιατροφικού τομέα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων υψηλής κεφαλαιακής αξίας μίλησαν ακόμα οι κ.κ. Στ. Κουνδουράς, αναπληρωτής Καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Δ. Σπανός, δ/ντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK, Κ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities και Αν. Μυλωνάς, δ/ντής Εξαγωγών Κρι Κρι ΑΕ.

Στο κομμάτι της συνεργασίας επικεντρώθηκαν οι κ.κ. Μ. Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Στ. Θεοδουλίδη, γεν. δ/ντής Venus Growers, Β. Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης και Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, Αν. Κυριακίδης, γεν. δ/ντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ και Ι. Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, στο οποίο εστίασαν οι κ.κ. Χρ. Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Φ. Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ, Σωτ. Μπαντάς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της startup Centaur Analytics Inc, Μ. Γουγουλή, δ/ντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και Γ. Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ.

Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών στην ημερίδα:«Αγροδιατροφή -προκλήσεις και προοπτικές» της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Αγροδιατροφή –Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη

Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ. Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, μεταπτυχιακές σπουδές στο Syracuse University της Νέας Υόρκης, από όπου έλαβε Μάστερ και Διδακτορικό στη Μηχανική Υπολογιστών (Computer Engineering). Εργάστηκε Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων της NSF. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Vrije University των Βρυξελλών. Από το 1999 υπηρετεί στο ΑΠΘ, ενώ χρημάτισε και μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης (2006-09) και Πρόεδρος (2009-10) του νεοσυσταθέντος Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.

 Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕΘ. Μετά την αποφοίτησή του από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ακολούθησε σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ruhr της πόλης Bochum στη Γερμανία. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα στην Ανωτάτη Τεχνική Σχολή της περιοχής Ρήνου-Βεστφαλίας, στην πόλη του Άαχεν. Ομιλεί απταίστως Αγγλικά και Γερμανικά. Καλή γνώση της Γαλλικής. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Καραμανώφ Κεφαλαίου ΑΕΛΔΕ, 1998-2002.

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΒΕ. Κάτοχος ΜΒΑ από το University Stirling (UK), Bsc in Business Studies & Economics από το University of Surrey (RIHE). Certified Lead Assessor για συστήματα BSEN ISO, από το Scottish Quality Management Center του University of Stirling. INSEAD Executive Education Program (Negotiation Dynamics & Strategic Management. International Federation of Purchasing & Supply Management – Certificate in Purchasing and Supply Chain Management. Διευθύνων Σύμβουλος της NATIONAL CAN HELLAS A.E.. Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ (βελτιωτικά εδάφους).

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΕ. Γιατρός από την Κατερίνη, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Διετέλεσε Βουλευτής της ΝΔ επί μια 12ετία, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004 -2009). Σήμερα ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης Κωνσταντόπουλος Α.Ε. – «Olymp».

Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Μέχρι και το Μάιο του 2016 ασκούσε καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου με αρμοδιότητα την Εμπορική Τραπεζική και ήταν επίσης υπεύθυνος καθορισμού της περιμέτρου εξαγοράς του ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας. Σήμερα είναι Πρόεδρος της “ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ AE”, Πρόεδρος της «ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ».

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Τομέα Αγροτικής Οικονομίας Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Διδακτορικό δίπλωµα (Ph.D.) Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (2000-2005). Μεταπτυχιακό Δίπλωµα (M.Sc.) Αγροτικής Οικονοµίας, Τµήµα Γεωπονίας, Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (1998-2000). Πτυχίο Τµήµατος Γεωπονίας, Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (1993-1998).

Στέλιος Θεοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής, Venus Growers. Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και της Σχολής Νομικών – Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στη Venus Growers από το 1990 και το 2016 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας.  Είναι επίσης, μέλος του Τεχνικού και Οικονοµικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, καθώς και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Βάσος Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης Α.Β.Ε.Ε. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», κατέχει B.Sc. in Industrial Economics από το London School of Economics και M. Sc. ιn Shipping, Trade and Finance από το City University. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και μέλος του Advisory Board του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Αναστάσιος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. Πτυχιούχος Οικονομικής Σχολής ΝΟΕ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου,  MBA από University of Toledo του Ohio, στις ΗΠΑ. Εχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας (AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ) και των εταιριών ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ, PYRAMIS, PEGASUS, PUBLISHING (ΕΘΝΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ-ΙΡΙΣ-MEGATV), KLEEMANN, KLEFER. Είναι μέλος ΔΣ ΣΕΒΙΖ και ΣΒΒΕ και Επισκέπτης Καθηγητής του Executive MBA του University of Sheffield στο City College Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς. Κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακού τίτλου στην Αγροτική Οικονομία με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων και πτυχίου Γεωπονίας με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία. Έχει επαγγελματική εμπειρία πέραν των 20 ετών στον τραπεζικό κλάδο σε τομείς Μάρκετινγκ και Λιανικής Τραπεζικής, καθώς και σε θέματα χρηματοδότησης αγροτικού τομέα. Εχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε προπτυχιακά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Αθηνών.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Στέφανος Κουνδουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., καθώς και διπλώματος Οινολογίας (D.N.O.), μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Αμπελουργία από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Είναι γραμματέας της Επιτροπής Αμπελουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V., Παρίσι) και μέλος του ΔΣ της IVES (International Viticulture and Enology Society).

 Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK. Γεωπόνος, με 20ετή δραστηριότητα στον Όμιλος σε διάφορες θέσεις, όπως τεχνικός- υπεύθυνος ποιότητας και αγοραστής φρούτων. Εχει συνεργαστεί με δεκάδες εταιρείες τόσο στον χώρο της Μεσογείου όσο και σε άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της Αφρικής και Λατινικής Αμερικής αποκομίζοντας σημαντική γνώση και εμπειρία τόσο σε τεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities. Bsc Mechanical Engineering από το Queen Mary College και MBA από το Columbia Business School. Είναι μέλος του ΔΣ του ΣΒΕ, του ΣΕΒΕ και του Anatolia College.

 Ανδρέας Μυλωνάς, Διευθυντής Εξαγωγών Κρι Κρι Α.Ε.. MSc in International Food Marketing. Πενταετής πορεία στην Κρι ΚΡΙ και συνολικά 15ετή εμπειρία.

 Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς, όπου και εποπτεύει τους τομείς των Κοινοπρακτικών Δανείων,  Συναλλακτικής Τραπεζικής,  Πειραιώς  Factoring,  Περιβαλλοντικής Τραπεζικής και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Διαθέτει πάνω από 20ετή εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στο τομέα της  εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, Είναι μέλος  σε  διαφορά Διοικητικά Συμβούλια και σε  επιτροπές της Τράπεζας, ενώ έχει εργαστεί για τις Barclays, HSBC Bank PLC, BNP BARIBAS και ATE Bank.

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Χρήστος Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και μεταδιδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπας. Ερευνητικά ασχολείται με τη φυσιολογία και την προσαρμοστικότητα των φυτών μεγάλης καλλιέργειας και αρωματικών φυτών, καθώς και με τα αειφορικά καλλιεργητικά συστήματα.

Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ. Διδάκτορας ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνίδρυσε από το 2001 και το 2010 δυο εταιρίες τεχνολογικής καινοτομίας, οι οποίες συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και σήμερα. Τώρα είναι επικεφαλής του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας Neuropublic. Επιπλέον, είναι πρόεδρος ΔΣ της Neuropublic και μέλος ΔΣ της GAIA Επιχειρείν και της Αγροτικής Καινοτομίας.

 Σωτήρης Μπαντάς, ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αγροτικής τεχνολογίας Centaur Analytics Inc, που ξεκίνησε από το Βόλο και εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Υπήρξε συνιδρυτής και CTO της εταιρίας Helic, που προμηθεύει λογισμικό σε εταιρείες μικροηλεκτρονικής και εξαγοράστηκε από την εισηγμένη Αμερικανική εταιρία ANSYS. Εχει Διδακτορικό και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει επιλεγεί ως επιχειρηματίας του δικτύου Endeavor.

 Μαρία Γουγουλή, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ. Γεωπόνος – Επιστήμης Τροφίμων με μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων. Έχει 15ετή ερευνητική εμπειρία πάνω στην ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων και έχει αναλάβει αυτή τη θέση στην εταιρεία τους τελευταίους πέντε μήνες.

 Γεώργιος Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ και Βοηθός Γενικός Διευθυντής του Group HR της Τράπεζας Πειραιώς. Συμμετέχει τακτικά σε διάφορα επιχειρηματικά fora, δίκτυα και επιτροπές, είναι μέντορας σε σχήματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, Πρόεδρος του ΕΙΜΑΔ της ΕΕΔΕ και μέλος του ΔΣ της Gaia Επιχειρείν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση