HomeHL-WorldΈτοιμοι για νέα αναβολή στο Brexit υπό προϋποθέσεις οι 27 της ΕΕ

Έτοιμοι για νέα αναβολή στο Brexit υπό προϋποθέσεις οι 27 της ΕΕ

Σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την αποχώρηση της Βρετανίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για μια ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία όμως θα συνδυαστεί με προϋποθέσεις και η διάρκειά της θα πρέπει να είναι καθορισμένη.

Η πρώτη αναβολή που δόθηκε από την ΕΕ στην Τερέζα Μέι, από τις 29 Μαρτίου στις 12 Απριλίου, δεν καρποφόρησε: Η Βρετανία εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να επικυρώσει τη συνθήκη αποχώρησης στην οποία είχαν καταλήξει Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει συνεπώς να πείσει απόψε τους ομολόγους της να της αφήσουν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι έχουν ήδη απορρίψει τρεις φορές τη συμφωνία. Τους ζητεί προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου και συνεχίζει να δηλώνει πως προτιμά να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές (θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου), πράγμα που απαιτεί η ΕΕ, στην περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της μετά τις εκλογές αυτές.

Η Μέι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, θα αρχίσει με ένα τετ-α-τετ γύρω στις 17:30 (τοπική ώρα, 18:30 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την παρέμβαση της Μέι στην αρχή της συνόδου, οι 27 θα συνεδριάσουν μεταξύ τους για να αποφασίσουν. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου δεν ανέφερε ημερομηνία, η οποία έχει μείνει κενή χθες, Τρίτη, το βράδυ, στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου των Ευρωπαίων πρεσβευτών.

Η διαπίστωση στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρη: «Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, καθώς και οι βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους της Βουλής των Κοινοτήτων, λίγους λόγους μας δίνουν να πιστεύουμε ότι η διαδικασία της επικύρωσης θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου», έγραφε ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους 27.

Φοβούμενος «Brexit χωρίς συμφωνία ως αποτέλεσμα ατυχήματος» και θέλοντας να αποφύγει την πραγματοποίηση «επαναλαμβανόμενων συνόδων κορυφής για το Brexit», προώθησε την ιδέα μιας «ευέλικτης παράτασης, η οποία δεν θα διαρκέσει παρά μόνο όσο χρόνο είναι απαραίτητο και όχι περισσότερο από ένα έτος». Μπορεί έτσι να διακοπεί μόλις επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης από τα δύο μέρη. Είναι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι επιθυμεί η Μέι.

Η ιδέα του Τουσκ έχει βρει κάποια απήχηση στο Βερολίνο, όπου η Τερέζα Μέι έφθασε χθες, Τρίτη, παραμονή της συνόδου κορυφής, για να υποστηρίξει την υπόθεσή της στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέχεια η Μέι μετέβη στο Παρίσι. Επικεφαλής του στρατοπέδου των υποστηρικτών μεγαλύτερης αυστηρότητας, ανήσυχη στην ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία της ΕΕ εκ των ένδον, η Γαλλία, αν και «δεν αντιτάσσεται» σε αναβολή του Brexit, εκτιμά πως καθυστέρηση ενός έτους «μοιάζει υπερβολικά μεγάλη», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το Παρίσι «δεν αποκλείει την οικοδόμηση μιας άλλης λύσης» από τη «μη συμφωνία», όμως «με ορισμένα όρια και όχι πάση θυσία», διευκρίνισε η προεδρία πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Τερέζα Μέι. «Η Γαλλία θα είναι πολύ αυστηρή» και «όσο η περίοδος (της παράτασης) θα είναι μακρά, τόσο οι εγγυήσεις θα πρέπει να είναι σοβαρές» ώστε να «μην τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία της ΕΕ», σύμφωνα με το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Σήμερα το πρωί, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ βρισκόταν στην ίδια γραμμή.

«Όσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η αναβολή, τόσο περισσότερο οι εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν από τη Βρετανία για την καλή λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι σημαντικές και σταθερές» δήλωσε ο Μισέλ στον ραδιοσταθμό RTL. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση αφορά αναβολή διάρκειας «από έξι μήνες μέχρι έναν χρόνο».

Θα πρέπει, για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί να μην διαταράξει ορισμένα μεγάλα θέματα που συζητούνται στις Βρυξέλλες, όπως η εκπόνηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για τον περίοδο 2021-2027.

Η διάρκεια ενδεχόμενης αναβολής «πρέπει να είναι ανάλογη με τον στόχο που πρέπει να υπηρετήσει αυτή η παράταση», υπογράμμισε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, στη διάρκεια συνάντησής του χθες, Τρίτη, με υπουργούς της ΕΕ για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

«Και αυτό εξαρτάται από το τι θα πει η κ. Μέι» στους 27, υπογράμμισε.

«Η ‘μη συμφωνία’ δεν θα αποτελέσει ποτέ απόφαση της ΕΕ, θα είναι πάντα ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να μας πει τι θέλει» επέμεινε ο Μπαρνιέ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε πως «η ΕΕ δεν θέλει να σπρώξει τους Βρετανούς προς ένα άτακτο Brexit».

Η Μέι βασίζεται σ’ ένα νέο στοιχείο για να στηρίξει την προσπάθειά της: τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που διεξάγονται στη Βρετανία με την ελπίδα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, οι οποίες πάντως ανεστάλησαν χθες για να επαναληφθούν μετά τη σύνοδο κορυφής.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση