HomeHL-WorldΗΠΑ: Χιλιάδες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα με Μεξικό

ΗΠΑ: Χιλιάδες συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα με Μεξικό

103.492 άνθρωποι πέρασαν παράνομα τα σύνορα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι τον Μάρτιο συνελήφθησαν 103.492 άνθρωποι που πέρασαν παράνομα τα σύνορα ερχόμενοι από το Μεξικό, αριθμός-ρεκόρ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Οι απειλές που επέσεισε ο δισεκατομμυριούχος να κλείσει τα σύνορα δεν φρέναραν τις μεταναστευτικές ροές, που είχαν ήδη αυξηθεί ραγδαία τον Φεβρουάριο (76.500 συλλήψεις).

Χωρίς να κρύβει την οργή του για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο Τραμπ ανήγγειλε την Κυριακή την αποχώρηση της υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν.

Τον Μάρτιο, οι μισές και πλέον συλλήψεις (57.271) αφορούσαν οικογένειες, ενώ 9.348 από τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, κατά τις στατιστικές της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP).

Στην πλειονότητά τους, οι παράτυποι μετανάστες παραδόθηκαν στις αρχές για να υποβάλουν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο.

Πάνω από 400.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν συλληφθεί στα σύνορα από την έναρξη του τρέχοντος οικονομικού έτους (Οκτώβριος 2018), σύμφωνα με τη CBP. «Είναι γελοίο», εξεμάνη ο Τραμπ χθες Τρίτη, καταφερόμενος εναντίον των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι «διαβάζουν ακριβώς (τα έγγραφα) που τους δίνουν οι δικηγόροι τους (…) και ξαφνικά αποκτούν δικαίωμα να λάβουν άσυλο».

Ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα την κείμενη νομοθεσία στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, κάνοντας λόγο για «τους χειρότερους νόμους του κόσμου». Έχει εξάλλου εμπλακεί επανειλημμένα σε μάχες με το Κογκρέσο για να επιτύχει τη χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να υψωθεί στα σύνορα με το Μεξικό, μια από τις πιο εμβληματικές του εξαγγελίες στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκοπεύει να πάει πιο μακριά στο πεδίο της μετανάστευσης κι επέμεινε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στα σύνορα πως η χώρα του είναι «γεμάτη», δεν χωράει άλλους. Αφού δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μετήχθησαν σε κέντρα κράτησης, η κυβέρνησή του αποφάσισε ότι θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό, όπου θα καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις. Όμως η πρωτοβουλία αυτή κηρύχθηκε παράνομη από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό ή/και να επιβάλλει δασμούς, καταγγέλλοντας την απραξία, κατ’ αυτόν, των μεξικανικών αρχών μπροστά στους μετανάστες από την κεντρική Αμερική που διέρχονται από την επικράτειά τους καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση